Mannen säger att det bara är han som städar hemma: hon slutar med hushållssysslorna i en vecka - Curioctopus.se
x
Mannen säger att det bara är han som…
En läkarstudent får ett akademiskt straff för sin klänning: den har kallats En 9-årig grabb designar och finansierar ett trädhus: ingenting saknas i den och han hyr ut den som Airbnb

Mannen säger att det bara är han som städar hemma: hon slutar med hushållssysslorna i en vecka

19 September 2021 • Av Titti Carlberg
50.688
Advertisement

Många vet det väl: att leva som par är inte alltid så lätt, särskilt inte när man bor tillsammans och det är en ojämn fördelning av sysslorna som ska göras hemma. Det är faktiskt inte sällsynt att hushållsuppgifterna är "reserverade" för en av parterna och att denna partner oftast är kvinnan.

Världen är full av män eller alltför lata följeslagare, och vi berättar ofta historier om dem. Det du kommer att läsa här är en av dem, och den kommer direkt från en fru, en 27-årig TikTok-användare som bestämde sig för att dokumentera på sin profil vad som hände hemma efter att hon hade haft en "hushållsgörastrejk". Detta på grund av att hennes man hade sagt (skämtsamt men inte särskilt genialt) att han var den enda som städade hemma. När hon hörde dessa ord tog kvinnan till motåtgärder, med konsekvenser som vi låter dig bedöma och som många människor säkert befinner sig i. 


När det gäller hushållssysslorna är det inte alltid så självklart, och Jalie Gils man har fått lära sig det på ett bra sätt. "Vi pratade om att göra saker hemma - sa den unga amerikanskan - och han sa på ett skämtsamt sätt att det alltid är han som städar. Jag protesterade och sa att jag skulle strejka".

Och det gjorde hon: Jalie slutade faktiskt att sköta hushållssysslorna i en vecka. Från tvätten till städningen, till att gå ut med soppåsen, kvinnan slutade med allt, och på det sättet blev hennes man tvungen att klara allt medan hon dokumenterade hur det såg ut varteftersom i hemmet.

Advertisement

Med en redan stor följarskara på TikTok har Jalie publicerat en rad roliga videor som omedelbart mötte användarnas fördel, som inte sparade på reaktioner och kommentarer på vad de såg. Dag  efter dag ökade de outförda sysslorna och det gjorde även sysslorna som Jalie skulle ha varit tvungen att utföra om hon inte gått ut i strejk. 

Hade hennes man rätt när han sa att det bara var han som städade och tog hand om hushållssysslorna? Naturligtvis inte, det förstår man när man ser hur miljön i deras hem förändrades på några få dagar. "Det finns många personer som befinner sig i den här situationen - fortsätter Jalie - jag vet att många har samma problem med sin man eller sambo".

Hon är alltså inte ensam om detta. Tvärtom, det är många som har sagt åt henne att fortsätta med sin protest, tills hennes man tar sitt ansvar och börjar hjälpa till. "Någon har till och med sagt att jag borde skilja mig från honom - säger hon - men det är det sista jag vill göra".

Advertisement

Enligt vad hon senare gjorde känt medförde Jalies strejk några små förbättringar i hanteringen av hushållssysslorna. Med all sannolikhet förstod han meddelandet klart, tillsammans med alla sysslor som skulle göras! Vi hoppas att så är fallet och att många partners där ute inser att en rättvis arbetsfördelning är ett måste.

Vad tycker du om denna hustrus strejk?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack