Forskare upptäcker att Machu Picchu är äldre än man tidigare har trott

av Titti Carlberg

18 Oktober 2021

Forskare upptäcker att Machu Picchu är äldre än man tidigare har trott
Advertisement

Ett team av forskare från Cambridge University använde kol-14 datering och fann att Machu Picchu är äldre än man tidigare har trott. Detta är en viktig upptäckt eftersom det inte har funnits några skriftliga källor från Inkafolket, det har alltid baserats på den dokumentation som tagits fram av de spanska erövringarna.

En typ av källa som inte tillåter oss helt att förstå den politiska strukturen i det avlägsna och oåterkalleligt förstörda samhället.

via Art News

kendelat/twitter

kendelat/twitter

Machu Picchu, det berömda centrumet för inkafolkets politiska och religiösa liv, skulle inte ha byggts 1440, utan tidigare, år 1420. Detta har framkommit från forskning av en grupp vid Cambridge University som har analyserat resterna av det samhället för att bättre förstå dess organisation och fördjupa sig i dess historia.

Idag är det känt att Inkafolket härstammar från en handfull stammar som levde i det som idag är Cuzco, i central-södra Peru, vars folk blev associerade och gav liv åt ett kungarike under trettonhundratalet. Själva ordet "Inka" kommer ursprungligen från ordet "kungarike".

Inkafolket organiserade sig faktiskt under historiens gång i en sammanslutning av stammar som sedan tvingade sig på andra liknande verkligheter. De arkeologiska upptäckterna bekräftar att för att förena alla de andinska federationerna under sin egen myndighet, var kung Patchaútec som satt på tronen från 1438 till 1471. Ändringen av dateringen som erhölls med kol 14-bevis, kan dock ifrågasättas av arkeologerna, denna rekonstruktion av Inkafolkets politiska struktur.

Men hur kom de engelska forskarna fram till denna slutsats? Kontroller utfördes på rester av ben och tänder som kom från mumier på de antika begravningsplatserna i närheten av Machu Picchu. Man fann således att dessa kroppar hade begravts före år 1420. Faktum är att ASM (Accelator Mass Spectrometry)-metoden utvärderar sönderfallet av kolatomerna i fynden för att kunna datera dem med stor precision.

 

Advertisement
Paetzoldthomas/Wikipedia

Paetzoldthomas/Wikipedia

Inkariket har alltid fascinerat arkeologer just på grund av dess brist på viss information. I själva verket har inga skriftliga dokument hittats som kan berätta om denna civilisation i första hand. Kanske har det aldrig funnits några dokument eller så kanske de blev förstörda av de våldsamma spanjorerna som ockuperade territoriet. Det finns bara den information som erövrarna själva samlat in och de snidade väggbilderna som berättar om deras ritualer och deras vardagliga åtaganden.

Detta är naturligtvis en mycket liten bild av ett samhälle som - under sin största prakt - hade kommit för att erövra en stor del av Sydamerika med en komplex och styv hierarkisk social organisation.

Advertisement