Upptäckter i Alaska av venetianska glaspärlor som anlände till Amerika före Columbo - Curioctopus.se
x
Upptäckter i Alaska av venetianska…
18 personer som har organiserat sin miljö som ordentliga proffs Han gillade inte att kasta matrester så han gav dem till hemlösa: den anställde får sparken

Upptäckter i Alaska av venetianska glaspärlor som anlände till Amerika före Columbo

11 Februari 2021 • Av Titti Carlberg
546
Advertisement

Upptäckten av Amerika av Cristopher Columbo är en av de historiska händelser för vilka en snabb ledtråd räcker och praktiskt taget alla redan vet vad vi pratar om.

1942, Korsningen av Atlanten av "indierna" ombord på de berömda karavellerna: sammanhanget är klart. Men även om vi antar att kontinenten upptäcktes så här, har det konstaterats att de första européerna som satte sin fot i Amerika var vikingarna, uppenbarligen omedvetna om att de befann sig i en ny värld. Efter dem men före Columbo, var det dock italienare som hade kontakt eller handel med människorna som var där. Hur vet vi det? Tack vare några fascinerande och värdefulla föremål som har upptäckts i Alaska.

Upptäckten är en som gör att du vill skriva om historieböckerna, eller åtminstonde att hantera, i ett enda slag, att ifrågasätta säkerheter och data som vi aldrig kommer att ifrågasätta. Långt innan handeln med Amerika och före Columbo ankomst, cirkulerade redan några värdefulla europeiska produkter på kontinenten. Vad handlar det om? Venetianska Murano-glaspärlor med anor från 1440 till 1480.

Dessa är i sin egen rätt de äldsta europeiska varorna som ankom och upptäcktes i Amerika. De infödda i de norra länderna hade därför haft kontakt med människor från den gamla kontinenten årtionden innan Columbo upptäckte det. Med hjälp av mycket noggranna koldaterings och spektrometritekniker har arkeologer upptäckt perioden de går tillbaka till, de blev bokstavligen talat överraskade.

När pärlorna först producerades och när de kom till Amerika visste inte européerna helt enkelt inte att kontinenten fanns. Så hur kom de dit? Och framförallt vem tog dit dem? Med dessa frågor försöker forskarna Michael Kunz och Robin Mills så mycket som möjligt belysa sin historia och förklarar i sina studier alla möjliga hypoteser om det.

En av de mest ackrediterade teserna verkar vara att de skulle tillskriva närvaron av pärlorna i Alaska till handlare som kanske har rest längs Silk Road, och därför kan ha passerat in i Sibirien och korsat Berings sund. Dessa är inte de första liknande fynden i områden i Alaska, men till skillnad från tidigare har arkeologer nu mycket mer exakta verktyg till förfogande för att fastställa dateringen av fynden.

 

Advertisement

Det är därför ett faktum att dessa objekt representerar vissa bevis på kopplingar mellan Europa och Amerika före Columbo och kolonialismen. Förutom de fascinerande pärlorna involverade upptäckterna även andra fynd, som alla troligen var en del av juveler, och alla lika överraskande på grund av deras ursprung.

Det är fascinerande och spännande att tänka på historiska perspektiv så annorlunda än de som vi alla har varit vana vid att studera och känna till. Man undrar verkligen hur dessa föremål kom dit, och vem som förde dem dit. Naturligtvis, om de kunde prata, skulle de ha en mycket fascinerande historia att berätta...

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack