Egypten: arkeologer avslöjar ett 4.200 år gammalt tempel som tillhörde en hittills okänd drottning - Curioctopus.se
x
Egypten: arkeologer avslöjar ett 4.200…
18 badrum med så extravaganta detaljer att de både skrämmer och roar människor Efter 1000 år hittades ett anglosaxiskt kors: rengöringsarbetet har avslöjat ovanliga dekorationer

Egypten: arkeologer avslöjar ett 4.200 år gammalt tempel som tillhörde en hittills okänd drottning

16 Februari 2021 • Av Titti Carlberg
850
Advertisement

Det verkar som om Sakkara-nekropolen i Egypten är en nästan outtömlig källa till upptäckter och förundran för arkeologerna som utforskar den och som upptäcker de ovärderliga skatterna.

30 perfekt bevarade sarkofager, olika och värdefulla begravnings objekt, en 2.500 år gammal mumie: till dessa upptäckter, som har lämnat hela världen mållös, har ytterligare en upptäckt lagts till. Vad handlar den om? Av ett fantastiskt begravningstempel med anor från 4.200 år sedan, byggt för en drottning vars identitet äntligen har avslöjats, och över 50 sarkofager som var en del av en gammal dödsstad.

via: CBS News

Sakkara-nekropolen var av grundläggande betydelse i begravningarna i det gamla Egypten. Det är där som människor i Mellanöstern i århundraden och århundraden har deponerat sina döda. Det är självklart att denna plats för arkeologer idag representerar en plats söder om huvudstaden en plats med extraordinära möjligheter att göra upptäckter och komma i kontakt med tullar, fynd och vittnesmål.

År 2010 hittade forskare också en pyramid i Sakkara, som antagligen tillhörde en av fruarna till kung Thetis, även om det fortfarande fanns osäkerhet om artefaktens ursprung. Tydligen avslöjades mysteriet tio år senare: tack vare upptäckten av ett begravningstempel kom kvinnans namn ut. Detta är drottning Nearit, fru till Thetis, en karaktär som många forskare aldrig hade hört talas om tidigare.

Advertisement

"Med denna drottning lägger vi till en viktig bit till egyptisk historia" kommenterade Zahi Hawass, ansvarig för de arkeologiska utgrävningarna av Sakkara. Men upptäckterna slutar inte här.

Inte långt från templet Neatit har arkeologer grävt ut tre magasin där det fanns röstoffer som gavs av ämnen till Thetis och hans fru, verktyg som användes för att bygga templet och över 50 begravningsbrunnar med lika många träsarkofager.

Tänk ett ögonblick att du står framför en scen som denna: du behöver verkligen inte att vara en arkeologientusiast för att förstå dess betydelse. Dessa sista begravningsobjekt som hittades i Sakkara är helt klart äldre än de som hittats tidigare. Många av dem är dekorerade och innehåller troligen mumier som bevarats enligt de typiska egyptiska sederna.

Advertisement

Artefakter, dekorationer, dyrbara juveler, en papyrus med ett kapitel från " De dödas bok" och till och med ett mycket gammalt "brädspel" som liknar schack har omringat dessa fantastiska fynd, som bokstavligen har skrivit om en bit av forntida egyptisk historia.

Med mycket goda odds, är detta inte det sista vittnesbördet som Sakkara kommer att kunna ge till världen. När utgrävningarna pågår undrar man verkligen vad (och hur många) andra under är begravda där nere.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack