En "förhistorisk" skida har hittats i Norge: den är 1300 år gammal och perfekt bevarad

av Titti Carlberg

14 Oktober 2021

En "förhistorisk" skida har hittats i Norge: den är 1300 år gammal och perfekt bevarad
Advertisement

När vi pratar om arkeologiska upptäckter, är vi vana vid att förvänta oss föremål av en viss typ, till exempel tillhörande gravföremål eller föremål som tillhör monument och byggnader från förr. Det är säkert inte många - även bland forskare - som väntar sig att finna...en skida!

Ja, du förstod rätt: upptäckten som ägde rum i Norge, nära berget Digervarden , är verkligen otroligt, inte bara för att den "fullbordar" ytterligare en upptäckt som ägde rum 2014, utan också för att den katapulterade arkeologer framför en mycket speciell relik. Även om det inte är den äldsta "förhistoriska" skidan som någonsin hittats, är det utan tvekan den bäst bevarade.

via secretsoftheice

secretsoftheice

secretsoftheice

Just i de delarna, år 2014, hade arkeologer hittat en av de två skidorna i fråga. Den andra saknades uppenbarligen, men inte nu längre. Efter flera års forskande och tack vare krympningen av de isiga ytorna, har skidparet återförenats.

Den tillbakadragande snön och isen har långsamt avslöjat sina dolda hemligheter i åratal och eftersom de har fungerat som bevarande ämnen har de utan tvekan gynnat det utmärkta tillstånd som dessa artefakter har kommit till idag.

Advertisement
secretsoftheice

secretsoftheice

En ganska märklig konsekvens av klimatförändringen, som därför hjälper forskare att belysa olika aspekter, hittills okända, från vår historia. Från Nordamerika till Sibirien, genom Skandinavien, betyder även detta, isens smältning. Norge har i denna mening ett slags företräde för fynden som framkommit på liknande sätt.

secretsoftheice

secretsoftheice

Efter 1300 år kan förfäderna till dagens skidor äntligen återförenas. Man tror faktiskt att de går tillbaka till 750 e Kr. ungefär, en detalj som delas av teamet vid Glacier Archaelogy Program och Secrets of Ice. Det var teamen i dessa program som gjorde nyheten känd i världen och avslöjade att den andra skidan hittades bara 5 meter från platsen där den första hittades.

Specifikt handlar det om träskidor, respektive 187 och 204 centimeter långa, i ett utmärkt bevarande skick. Den senare skidan som hittades har tre sammanflätade björkbindningar, ett läderband och olika tillbehör. Skidorna är inte identiska, men vi kan inte förvänta oss att de ska vara det - skrev arkeolog Lars Holger Pilo i ett blogginlägg om Secrets of Ice - de är handgjorda, inte massproducerade och har en lång och idividuell historia av slitage.

Trots dessa förklaringar finns det fortfarande många obesvarade frågor om dessa objekt. Till exempel är det inte klart varför de låg precis där, och de känner heller inte till identiteten på skidornas ägare. Det råder dock ingen tvekan om att ett sånt här fynd är verkligen fascinerande, eller vad tycker du?

Advertisement