"Transplantation av hjärnan" kan bota depression: fallet med en kvinna

av Titti Carlberg

11 Oktober 2021

"Transplantation av hjärnan" kan bota depression: fallet med en kvinna
Advertisement

Hur bekämpar men depression? Denna psykiska störning kan få stora konsekvenser för fysisk hälsa och detta tillstånd, förutom att det är funktionshindrande, kan vara flerårigt. Forskare från hela världen arbetar för att hitta ett möjligt botemedel, men hittills har alla behandlingsalternativ visat sig vara förgäves och depressionen - i vissa fall - kan visa sig vara resistent. Forskare har funnit att ungefär en tredjedel av personer som lider av depression inte svarar på behandling. Kort sagt: det finns inga riktigt effektiva läkemedel mot depression, även om vissa kan lindra symptomen och säkerställa tillfälligt välbefinnande.

via NY Times

Dmitry Schemelev Unsplash

Dmitry Schemelev Unsplash

En kvinnas tillstånd som kan förändra många människors öde. Sarah är en 36-årig kvinna som drabbades av en behandlingsresistent djup depression när hon var barn. Hon hade tappat allt hopp om förbättring och var övertygad om att hon var dömd att leva i detta tillstånd för resten av sitt liv. En ny operation har nu emellertid förändrat Sarahs liv och har öppnat förhoppningar för dem som - liksom hon - är övertygade om att de inte har en: en "pacemaker för hjärnan" utformad speciellt för varje person, Sarah, medveten om att hon inte hade något att förlora, genomgick ett experiment och blev en försöksperson. "Jag hade gett upp", har hon sagt. "Jag var kraftigt deprimerad och visste att jag inte kunde fortsätta vara det längre men visste inte hur jag skulle ta mig ur den".

Advertisement
UC San Francisco/Youtube

UC San Francisco/Youtube

Studien genomfördes av ett team av neurovetenskapare från University of San Francisco, Kalifornien. Syftet med forskningen är att studera metoder för hjärnstimulering som kan hjälpa till att lindra de fysiska och psykiska symptomen på depression. Detta är inte första gången en enhet har implanterats i hjärnan: hjärnstimuleringsförsök har framgångsrikt utförts för att behandla andra sjukdomar, såsom Parkinsons och epilepsi. Depression är dock en mer komplex patologi än de som nämns ovan och hittills har resultaten av stimulering för att försöka bota depression inte gett önskade resultat.

Forskare gjorde dock en del förändringar: de tillämpade inte samma hjärnstimuleringsbehandling för alla patienter, utan de spårade det manuellt och arbetade med de punkter där depressionen uppträdde i Sarahs hjärna. En forskare sa: "Vi utvecklade en precisionsmedicin som framgångsrkt hanterade vår patients behandlingsresistenta depression genom att identifiera och modulera kretsarna i hennes hjärna som är unikt associerade med hennes symptom". Ett fall som kan representera en stor vändpunkt inom det medicinska och psykiatriska området.

 

Advertisement