En kryptovaluta-plattform krediterar felaktigt 90 miljoner dollar till användarkonton och ber om att de ska returneras

av Titti Carlberg

17 Oktober 2021

En kryptovaluta-plattform krediterar felaktigt 90 miljoner dollar till användarkonton och ber om att de ska returneras
Advertisement

Föreställ dig scenen: du vaknar upp en morgon och upptäcker att en enorm summa pengar har förts över till ditt konto, utan uppenbar anledning och av en okänd avsändare. Vad skulle du göra då. Skulle du njuta av den oväntade gåvan eller skulle du lämna tillbaka den om ägaren bad dig vänligt?

Ett dilemma som många användare av Compound, en populär decentraliserad finansieringstjänst, står inför. Plattformen, uppenbarligen av misstag, har deponerat varierande mängder kryptovaluta på en del användares konton, för en minst sagt svindlande summa: 90 miljoner dollar! När de upptäckte sitt misstag, kom den svårare biten: att be folk betala tillbaka pengarna. Och för att göra det bestämde sig företaget att be "snällt". Låt oss se vad det var som hände.

via CBS News

Publicdomainpictures - Not the actual photo

Publicdomainpictures - Not the actual photo

Händelsens ursprung, som ofta händer i liknande fall, var ett fel i datorsystemet hos Compound. Under en uppdatering hamnade den finansiella plattformen med att kreditera bankkonton för många intet ont anande förmånstagare. Pengarna deponerades i form av kryptovaluta. Det är inget mysterium att värdet på dessa virtuella valutor, under den senaste tiden, har ökat exponentiellt jämfört med bara för några år sedan.

"Gåvan" var därför en viktig överraskning för användarna, och det är inte första gången detta händer. I maj 2021, för att nämna ett exempel, skickade kryptovalutatjänsten Blockfi av misstag omkring 20 miloner dollar i Bitcoin till sina användare och krävde sedan att de skulle returnera summan.

Hur beslutade Compound att gå vidare? Robert Leshner, VD och grundare av plattformen, när han upptäckte misstaget, skrev ett inlägg på Twitter, där han i en mycket artig ton uppmanade sina medlemmar att lämna tillbaka summan som de hade fått av misstag.

Advertisement

"Snälla om du har fått en stor summa pengar, lämna tillbaka de - skrev han - annars måste du deklarera dem som inkomst och de flesta av er kommer att identifieras". Men det är inte allt: för att vara ännu mer övertygande har Leshner också erbjudit användarna möjligeten att behålla 10% av beloppet som en slags "belöning för att ha gjort det rätta"

Fast företaget blev tvungen att senare dra tillbaka hotet om skatteidentifiering, då det framkom att de användare som vägrade lämna tillbaka valutan inte hade någon laglig skyldighet att lämna tillbaka pengarna. Samtidigt accepterade ganska många användare begäran från Leshner, som tackade dem offentligt.

Och ni? Vad skulle ni ha gjort i deras ställe?

 

 

Advertisement