Egypten: 2600 år gamla block av ost upptäckta i lerkrukor

av Titti Carlberg

03 Oktober 2022

Egypten: 2600 år gamla block av ost upptäckta i lerkrukor
Advertisement

Sökandet efter fynd som går tillbaka till antika civilisationer är ett mycket fascinerande arbete som är fullt av överraskningar. I århundraden har den egyptiska civilisationen den som mest har lockat arkeologer, och även gett dem sensationella fynd. Från de imponerande monumenten som har passerat oskadda genom århundradena till de perfekt bevarade resterna av arkeologiska platser i de viktigaste städerna som har varit av intresse, till vittnesmål om vardagslivet i utgrävda byar, för att inte tala om Tutankhamons skatt. Egypten är ett mycket bördigt land, som aldrig har upphört att överraska oss.

Trots att det har gått flera århundraden sedan den första arkeologiska utgrävningen, finns det fortfarande outforskade platser idag och nya extraordinära fynd dyker ständigt upp från öknen. Den upptäckt som vi ska berätta om var verkligen otrolig, den ägde rum på en av de mest kända platser: Saqqara i Giza. 

Låt oss tillsammans se vad det var.

via Ancient origins

Advertisement

Föreställ dig att hitta en ost som lämnats obevakad i en varm miljö i 2 600 år: nu har du fått en uppfattning om scenen som arkeologerna i Saqqara, Egypten, hade framför sig under den senaste utgrävningen. Det sensationella fyndet består av flera block av halloumiost från den tjugosjätte dynastin (664-525 f.Kr). Halloumi är en traditionell cypriotisk seg ost, gjord på get-, får- och ibland även på komjölk, som kan ätas som den är, men med dess höga smältpunkt lämpar den sig väl för att grillas eller stekas.

Mostafa Waziri, generalsekreterare vid Högsta rådet för egyptiska antikviteter, säger i ett pressmeddelande att blocken hittades inuti en grupp keramiska kärl med inskriptioner i demotisk, en forntida egyptisk skrift som hittades på den berömda Rosetta-stenen.

Advertisement
Pexels

Pexels

Området i Saqqara har länge gett oss många forntida fynd. De nuvarande utgrävningarna startade år 2018 och det har grävts fram en mycket spännande skatt, den mest sensationella upptäckten är från år 2020, då hundratals artefakter hittades på platsen och som senare blev föremål för en dokumentär på Netflix. I år följer sjätte säsongen av utgrävningarna och det pratas om upptäckten av krukor med halloumi som går tillbaka till tjugosjätte eller tjugosjunde dynastin (cirka 664-404 f.Kr.) och 250 fler perfekt bevarade fynd.

Det går inte att förneka det: efter fem tusen år från dess grundande framstår den egyptiska civilisationen fortfarande som lika vital som någonsin och fortsätter att reservera åtskilliga sensationella överraskningar!

 

Advertisement