5 stycken psykologiska knep som restauranger använder på menyn för att sälja mer - Curioctopus.se
x
5 stycken psykologiska knep som restauranger…
En man hittade denna jättegroda: En forskargrupp skapar självreparerande betong: den är 4 gånger starkare än vanlig

5 stycken psykologiska knep som restauranger använder på menyn för att sälja mer

27 Juni 2021 • Av Titti Carlberg
924
Advertisement

När vi går till en restaurang och tittar i menyn så tänker vi att vi har ett val. Är det verkligen så? Visst ja, men mycket ofta inser vi att menyn är strategiskt strukturerad så att gästerna leds att spendera och välja vissa rätter istället för andra. Detta är ett psykologiskt knep, som tillämpas på marknadsföring, som fungerar på en nivå som är undermedveten och har ett dubbelt syfte: att låta restaurangen tjäna mer samtidigt som gästen uppfattar det som att han har sparat. Låt oss se vad några av dessa knep är.


1. De erbjuder ett begränsat antal rätter.

De bästa menyerna - och med de "bästa" menar vi de mest strategiskt utformade - begränsar ditt val. Studier har visat att ju fler alternativ vi har, desto mer stress känner vi. Med för många rätter på menyn riskerar konsumenterna att bli förvirrade, medan om man håller en mager meny kommer det att leda gästerna att välja snabbare och att vara övertygade om sitt val. Det perfekta antalet sägs vara 7 för varje kategori. 7 aptitretare, 7 första rätter, 7 huvudrätter och så vidare.

2. De använder "flirtiga produkter".

Med det här tricket hittar du en oattraktiv produkt i menyn - troligen på grund av priset - som exakt tjänar till att göra en annan produkt attraktiv. Om en dryck på 33 ml kostar 1 euro och en dryck på 66 ml kostar 2 euro är valet godtyckligt: beroende på din törst kommer du att ledas till att välja den som är tillräcklig för att släcka törsten. Men om den mindre drycken kostar 1,50 euro och den stora 2 euro, kommer konsumenten att ledas att välja den dyrare för att han får en känsla av att ha sparat.

Advertisement

3. De tar bort myntsymbolen.

Det kallas också "chip-effekt": bredvid maträttens namn och dess beskrivning, mer och mer hittar vi siffror som inte åtföljs av myntets symbol. Tecknen för euro, dollar och pund elimineras och pristecknet görs mindre och mindre iögonfallande. Varför gör de så? För att inte påminna konsumenterna om uppfattningen att de spenderar pengar. Det format i vilket du presenterar priset kan också påverka hur mycket gäster kommer att vara villiga att spendera: $9,95 är ett vänligare och mer välsmakande pris än $10.

4. De använder dyra varor.

I menyerna är allt en fråga om perspektiv. Ett av de mest användbara knepen för att få allt annat att se billigt ut eller åtminstone till ett rimligt pris, är att lägga en extremt dyr produkt överst i listan. Restaurangen förväntar sig inte att du ska beställa en flaska vin för 200 euro. Men de flaskor vin som ligger långt ner på listan, till ett pris av kanske 50 euro, känns nästan mer överkomligt.

5. De använder långa beskrivningar av rätterna

Längre och mer detaljerade beskrivningar, enligt forskare, hjälper till att sälja mer. Detta händer av flera anledningar: människor äter det om du först berättar för dem vad de äter, i långa beskrivningar kommer de att uppleva att priset för rätten är bra, vilket ökar dess upplevda värde. En ärtsoppa är mindre glamorös än en ärtsoppa med krispig lök, torkad persilja och chili-smaksatt olja, eller hur?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack