Psykologen förklarar vad det innebär att slappna av framför kriminalserier: det finns en anledning till varför

av Titti Carlberg

25 Juni 2023

Psykologen förklarar vad det innebär att slappna av framför kriminalserier: det finns en anledning till varför
Advertisement

Kriminalserier, tillgängliga på Netflix och TV, kan fängsla och hetsa upp ett visst antal tittare. Innehållet, ganska delikat och samtidigt blodigt, kan förolämpa många människors känslighet, vilka föredrar att ägna sig åt olika genrer under sina kvällar i soffan, som komedier eller actionfilmer.

Men varför gillar man att titta på berättelser om brott? En psykolog ger ett lugnande svar.

via Mirror

Thema Bryant/Linkedin

Thema Bryant/Linkedin

Om du är ett fan av filmer och tv-serier med kriminaltema, har psykolog Thema Bryant några goda nyheter till dig. Den mentala hälsoexperten förklarade, medan hon deltog i en podcast, att fans av denna genre kunde ha allvarliga psykologiska störningar. Hon pratade om hur människor kan läka och hitta sig själva efter att ha upplevt svåra stunder. Bryant förklarade att de som gillar att koppla av genom att lyssna eller titta på våldsamt innehåll kan göra det av en specifik anledning: ett trauma som tydligen känns bekant.

"Om din idé om att varva ner innan läggdags är att se tre avsnitt av en kriminalserie, skulle jag uppmuntra dig att fundera över 'varför är trauma viktigt för mig?'. I detta fall kan du behöva lite seriös rådgivning" sa experten.

"En del av oss har växt upp under hög stress, vilket innebär att vi misstar lugn för tristess. För att komma in i sig själv måste man luta sig mot obehaget, annars kommer det att kännas lite främmande."

 

Advertisement
Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Uttalanden som oundvikligen påverkade ett stort antal lyssnare, som kommenterade hennes ord genom sociala medier.

"Det distraherar mig från smärtan som jag känt i hela mitt liv. Jag gillar det dock inte, det omdirigerar bara min ilska" skrev en person, medan en annan la till "Trauma är inte avkopplande för mig, det är för rättvisan som karaktärer eller verkliga människor mottar, vilket jag aldrig har fått motta" En annan kommenterade: "Detta träffar verkligen målet. Jag brukade tidigare titta på många kriminalserier på tv, men efter att ha jobbat hårt med mig själv de senaste åren klarar jag inte längre av det".

Elizabeth Jeglic, klinisk psykolog och professor vid John Jay College of Criminal Justice,New York, förklarade varför människor som har överlevt ett trauma kan finna brottsinnehåll tilltalande.

"Vissa människor dras till att studera psykologi för att förstå och läka sig själva. Likaså tror jag att det kan vara troligt att människor som har en historia av trauma kan dras till brott som skett i verkligheten för att återuppleva sina traumatiska upplevelser i en trygg miljö, där de har mer kontroll.".

Så om du gillar att titta på våldsamma filmer och kriminalserier kanske du behöver gräva i anledningen till det. Eller vad tror du?

 

Source:
Advertisement