Optisk illusion: är det verkligen en man och en kvinna på den här bilden?

av Titti Carlberg

11 Mars 2022

Optisk illusion: är det verkligen en man och en kvinna på den här bilden?
Advertisement

Psykologi, för att upprätta en individs profil, kan man använda många verktyg: personlighetstest, riktade frågeformulär, insamling av anamnestiska data, personliga övningar och så vidare. Bland de tekniker som används för att studera en persons psyke finns också de så kallade optiska illusionerna, det vill säga bilder som visar något annat än vad de verkligen är. Faktum är att utseendet bedrar: vid en första titt är det väldigt svårt att fånga den sanna essensen i bilderna, som när de väl är analyserade kan visa något överraskande.

Som till exempel den optiska illusionen baserad på könsskillnad med - verkar det som - två olika mänskliga ansikten.

via Scientific American

ILLUSION OF THE YEAR

ILLUSION OF THE YEAR

Bilden är skapad av Richard Russel, psykologilärare vid det berömda harvard University.

När du tittar på den, vad ser du? En man och en kvinna?

Representationen visar vid första anblicken två olika ansikten: ett manligt och ett kvinnligt. Men kan vi vara säkra på det? Det verkar inte så. Ansiktet som du ser, även om du inte vill tro det, är ett och samma.

Illusionen ligger i själva verket i att det i verkligheten är samma person. Ansiktet i fråga har androgyna egenskaper som är typiska för både män och kvinnor.

Hur förverkligas denna optiska illusion?

Med hjälp av några knep. Genom att modifiera en aning originalfotot, också tack vare en sminkapplikation, skapades en kontrast som gjorde att de två bilderna såg ut att vara två olika personer.

Advertisement
Richard Russell

Richard Russell

Endast ögonen har lämnats naturliga, utan någon variation från originalet. Om man tittar noga kan man faktiskt se exakt samma mörka färg på båda bilderna. Det vänstra fotot, mannen, har gjorts lite "mörkare", medan det högra, med kvinnliga drag, gjordes lite ljusare.

Genom att jämföra de två bilderna framträder de subtila skillnaderna som involverar blicken och läpparna tydligt, tack vare studerande skuggspel: denna effekt kallas "samtidig kontrast" och uppstår när kromatiska toner kombinerande med varandra påverkar varandra, med växlande färguppfattning.

Vad tycker du om denna märkliga och fascinerande optiska illusione?

Advertisement