x
Att promenera är bra både för sinnet…
Sprayfärg på torra växter: den nya Heineken presenterar en smart robot som följer dig med kall öl

Att promenera är bra både för sinnet och kroppen: 5 skäl till varför du bör anta denna vana

05 Juli 2021 • Av Titti Carlberg
877
Advertisement

Var och en av oss bör ägna tid åt sport varje dag. Arbete, åtaganden, trötthet (och ibland till och med lite lathet) får oss att ägna mindre och mindre tid åt en aktivitet som är oumbärlig för vår hälsa, fysiska och mentala. Men det är inte alltid nödvändigt att gå till gymmet, utöva lagsport eller jogga under den brännande solen: 30 minuters promenad kan räcka. Tänk på det: att gå är en spontan, naturlig aktivitet som inte kräver särskild ansträngning eller speciell utrustning. Vi shoppar till fots, går uppför trapporna, tar några kilometer för att gå till bussen eller bara gå runt i staden: utan att vi tänker på det, ofta går vi verkligen många kilometer. Men vad är fördelarna med att gå? Vi berättar vad som händer i din kropp om du går en halvtimme om dagen.

via: healthline

1. För att gå ner i vikt.

Även om den fysiska ansträngningen under promenaden inte är hög, hjälper det dig fortfarande att bränna kalorier samtidigt som du behåller ett kaloriunderskott även ur livsmedelssynpunkt hjälper det dig att gå ner i vikt. Hur många kalorier bränner du när du går? Det beror på: det beror på hur snabb din takt är, hur många kilometer du går, terrängens lutning och din vikt. Hur som helst så kan 30 minuters promenad om dagen hjälpa dig att gå ner i vikt långsamt men stadigt.

2. För att öka immunförsvaret.

Promenader hjälper till att öka och hålla immunförsvaret aktivt, vilket minskar risken för förkylning eller influensa avsevärt. Men det är inte allt: att ta en kort promenad efter måltiderna kan hjälpa till att sänka blodsockernivån. Förebyggande är det bättre än mediciner, och en halvtimmes promenad om dagen kan vara en allierad för vår hälsa.

Advertisement

3. För ett längre liv.

Forskare har funnit att en snabb promenad leder till en minskning av risken för att få eller utveckla sjukdom. Att gå cirka 3 km om dagen hjälper dig att leva längre.

4. För att återfå energi och gott humör.

När vi är trötta är det svårt att hitta motivationen för att ta en promenad, men att ta en promenad direkt i det ögonblicket kan ge oss en boost av energi: promenader hjälper till att cirkulera syreflödet i kroppen och ökar adrenalinnivåerna, därmed bidrar det till att ge oss energi och vi blir på gott humör. Faktum är att promenader hjälper till att ta bort negativa tankar.

För att stimulera kreativitet.

Att promenera hjälper dig inte bara att ta bort negativa tankar utan också att tänka på ett kretivt sätt: att ta en promenad omgiven av grönska kan bidra till att öka kreativiteten och komma på nya idéer till 50%. När du är trött, stressad eller omotiverad kan det vara lösningen att överge monotonin och fördjupa sig i naturen. Tycker du om att promenera?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack