England, en kopia av Noas Ark har blivit omhändertagen: "den är inte sjöduglig" - Curioctopus.se
x
England, en kopia av Noas Ark har blivit…
En polis räddar två hundar ur en bil som stod mitt i solen: ägaren blir arg över det krossade fönstret 15 balkonger så ovanliga att de förvirrar personerna som ser dem

England, en kopia av Noas Ark har blivit omhändertagen: "den är inte sjöduglig"

19 Juni 2021 • Av Titti Carlberg
549
Advertisement

Gigantisk, mycket trogna detaljer och rekonstruktion, redo att segla ut på vattnet, men har obevekligt stått still i två år. Vi pratar om den otroliga rekonstruktionen av Noas Ark som ägs av tv-producenten Aad Peters. Vad fick honom att vilja ha den? Enkelt: avsikten var att förvandla ett flytande museum som berättade bibliska historier med skulpturer och förklaringar. 

Nästan ingenting gick dock enligt planen, för den enorma båten, en legendarisk symbol för frälsning och säkerhet i svåra situationer som den universella översvämningen, kan i verkligheten inte segla och har ansetts olämplig. Anledningen till att den i flera månader har stått stilla är för att den är omhändertagen.

Den gigantiska repliken av den berömda arken, som användes enligt den bibliska myten av räddaren Noa under översvämningen, är inte så säker som den som legenden beskriver. Så mycket att kustvakten, när arken anlände till Ipswich, Storbritannien, ansåg att det var lämpligt att omhänderta den.

image: VerhalenArk

Anledningen? "Den är inte sjöduglig" vilket låter nästan kontraintuitivt, om vi tar hänsyn till farkostens natur och betydelse. Enligt rapporter från media och lokala myndigheter saknar denna replik av arken flera specifika funktioner, enheter och behandlingar som syftar till att inte skada det underliggande marina livet eller säkerställa dess säkerhet. Alla skäl som tillsammans har inneburit att den stora båten har varit stillastående sen 2019.

Advertisement
image: VerhalenArk

Och även om den innan dess hade seglat utan att orsaka några olyckor, kunde han inte göra något mot den engelska maritima byråkratin, vilket skapade ett oöverträffat fall på ön tvärs över kanalen. Av bibliska proportioner bör det sägas, ganska lämpligt. Brandbekämpningsutrustning, livbåtar och västar skulle vara andra saker som anses olämpliga på arken: det är därför de brittiska myndigheterna vägrar att låta den lämna Ipswich.

image: VerhalenArk

Men det är inte allt. För detta fall har Peters hittills fått böter på över 65.000 pund, medan den lokala hamnen fortsätter att debitera honom mycket höga kostnader för sin dockade båt varje dag. Enligt tillverkaren behöver hans ark "inte uppfylla de internationella bestämmelserna" eftersom det är "ett ocertifierat flytande föremål".

image: VerhalenArk

Kort sagt, enligt ägaren så är det inte ett riktigt fartyg men det tar emot passagerare och flyttar dem från ett ställe till ett annat. Ett byråkratiskt dödläge mellan Nedrländerna (arkens ursprung) och Storbritannien, som ännu inte är över.

Advertisement

"Vi kan inte förlita oss på Guds nåd för att bogsera henne tillbaka till Holland" sade den brittiska Sjöfartsbyrån. "Säkerhet är vår första prioritering". Byggd av snickaren Johan Huibers 1960 kostade denna kopia Peters 3,7 miljoner dollar. Utan att räkna med de kostnader som uppstått för förberedelser och transport av levande djur ombord, som sedan ersattes med skulpturer.

Trevlig intrig, eller hur? Visst detta är inte en säker och stabil kopia som originalet, och den verkar inte heller lämplig att gå igenom en översvämning oskadd!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack