Prästen meddelar under gudstjänsten att han har blivit kär i en kvinna

av Titti Carlberg

20 Maj 2021

Prästen meddelar under gudstjänsten att han har blivit kär i en kvinna
Advertisement

Även om det är tillåtet i vissa religioner, till exempel den protestantiska kristna, kräver den kristna religionen att präster och nunnor inte ska ha partners, inte får gifta sig och inte få skaffa barn och att de ska ägna sig helt åt sin tro. Att lämna jordisk kärlek för att omfamna det andliga är inte en avsägelse: det är ett medvetet val. Det händer dock inte så sällan att en del präster och några nunnor har beslutat att överge sitt löfte för att inleda ett förhållande med en person: det var vad Don Riccardo Ceccobelli gjorde.

via repubblica.it

novanews24/Youtube

novanews24/Youtube

I den lilla staden Massa Martana, i provinsen Perugia, Italien, gjorde den 42-åriga församlingsprästen en stor tillkännagivelse under söndagsmässan: han meddelade till de troende i San Felice socken att han snart skulle bryta sina religiösa löften för att han hade blivit kär i en kvinna. Efter att ha ifrågasatt sig själv länge kände Don Riccardo sig redo att säga adjö till prästadömet och istället säga ett stort "ja" till jordisk kärlek. Orden reserverade för de troende och uttalade framför biskop Gualtiero Sigismondi rörde den troende församlingen. "Mitt hjärta har funnit kärleken, trots att jag aldrig har förrått de löften som jag har givit. Jag vill nu leva denna kärlek utan att sublimera den. Jag kan inte fortsätta att vara sammanhängande transparent och korrekt med kyrkan som jag alltid har varit fram tills nu".

Advertisement
novanews24/Youtube

novanews24/Youtube

Riccardos beslut mottogs inte negativt, varken av Curia eller av den biskop som var där. Den senare sa "Till er, kära bröder och systrar, jag vänder mig till detta beslut: vi har inte rätt att kommentera vad Don Riccardo har beslutat, utan snarare skyldigheten att inte låta honom sakna bönens omfamning". Don Riccardo tackades sedan för sitt engagemang och för hans år i kyrkans och de troendes tjänst.

Don Riccardo grät mycket, för det var extremt svårt att fatta detta beslut, men han hade funnit kärleken och efter 9 år av prästadömet bestämde han sig för att gå en annan väg. Istället för att skjuta bort eller försöka undertrycka sin känsla bestämde han sig för att acceptera den och prata öppet och ärligt om den. Han vet inte vad som väntar i framtiden, men han är medveten om att en sådan vacker känsla förtjänar att levas helt och hållet utan reservationer.

Advertisement