En äldre kvinna lämnar sitt arv på 4,3 miljoner euro till djurrättsaktivister

av Titti Carlberg

14 Maj 2021

En äldre kvinna lämnar sitt arv på 4,3 miljoner euro till djurrättsaktivister
Advertisement

När det gäller arv uppstår det ofta familjefrågor och problem. Ju högre summan är, desto mer troligt är det att friktioner och agg kommer fram. Vissa av dessa mål hamnar i domstol, andra lyckas man lösa fredligt. Vem har rätt till arvet av en avliden person? Kan släktingar göra anspråk på arvet trots att personen har lämnat utförlig information om det? En äldre dam lämnade ett stort arv till en djurrättsförening och uteslöt medvetet hennes arvingar från testamentet.

via ansa.it

Not the actual photo - Ravi Patel/Unsplash

Not the actual photo - Ravi Patel/Unsplash

Miljonären Herta Veronika Whittal avled 2016 vid 93 års ålder. Kvinnan var av österrikiskt ursprung - händelsen ägde rum i delstaten Kärnten - men hon var engelsk medborgare. Detta är ingen irrevelent detalj: lagen i Österrike föreskriver att om en person dör, går en minsta andel till ättlingarna. Detsamma gäller inte för engelsk lag och med tanke på att kvinnan var engelsk medborgare och eftersom tillgångarna förvaltades av två investeringsfonder från Isle of Man kunde kvinnan lämna hela summan, motsvarande 4,3 miljoner euro, till en lokal förening som kämpar för djurens rättigheter och skydd, Tierschutzverein.

Advertisement
Not the actual photo - Prashant Gupta/Unsplash

Not the actual photo - Prashant Gupta/Unsplash

Fallet orsakade uppståndelse och undersöktes av Högsta Domstolen i Wien, som validerade kvinnans vilja i England. Ordförande för djurättsföreningen Tara Geltner sa att arvet kommer att användas för att köpa en ambulans för att transportera sjuka djur och för att finansiera ett utbildningscenter och rehabiliteringsprojekt för problematiska hundar: kvinnans önskemål har därmed uppfyllts.

Nu kanske du också undrar: är det möjligt att släktingarna inte fick något av arvet? Har det tidigare varit problem i familjen som har lett till att kvinnan uteslöt barn och barnbarn från arvet och inte gett dem någonting av den stora summan pengar? I verkligheten har några av kvinnans barnbarn, som bor i ett annat land, lyckats få en liten del av arvet. De har dock inte rätt till de brittiska investeringsfonder som innehar en stor del av den attraktiva summan.

Advertisement