Mor- och farföräldrar måste be sina barnbarn om samtycke innan de kramar dem: en mamma öppnar debatten

av Titti Carlberg

08 Maj 2021

Mor- och farföräldrar måste be sina barnbarn om samtycke innan de kramar dem: en mamma öppnar debatten
Advertisement

Att bli kramad av mor- och farföräldrar och andra släktingar är för de flesta av oss något helt normalt: sedan barndomen har vi varit vana vid deras små och stora sätt att visa sin kärlek, deras kelande och deras pussar. Om dessa gester uppskattas av barnet är allt bra, men har vi någonsin undrat om barnet vill ha dessa gester? Är vi säkra på att barnet vill kramas och pussas när vuxna vill det eller bör vi lära oss att läsa av deras sinnestillstånd? Varför tvingar föräldrarna barnen att krama och pussa vuxna utan att ta hänsyn till barnens önskemål? 

via mirror.co.uk

brittanybaxter_x/TikTok

brittanybaxter_x/TikTok

Det är dessa frågor som Brittany Baxter, mamma till en 2-årig flicka, som avslöjar sina tankar i en video på TikTok: kvinnan säger att hon har lärt sin dotter värdet av samtycke, att hon har rätt till att säga nej till fysisk oönskad uppmärksamhet. Om den lilla inte vill, är hon fri att vägra kramar och pussar från mor- och farföräldrarna pch andra släktingar. Men dessa läror har kritiserats hårt och kvinnan säger att hon är trött på att folk bedömer hennes föräldrametoder.

Advertisement
Mor- och farföräldrar måste be sina barnbarn om samtycke innan de kramar dem: en mamma öppnar debatten - 2

Det som stör henne är att mor- och farföräldrarna ofta närmar sig barnbarnet och ber henne att återge sina uttryck för tillgivenhet och därmed korsa de stabila gränserna från dottern: det är som om en puss eller en kram ger mor- och farföräldrarna en bekräftelse på att barnbarnet älskar dem. Brittany föröker istället förklara att brist på fysisk uppmärksamhet inte är synonymt med brist på tillgivenhet: barnet bör inte tvingas att göra sina mor- och farföräldrar glada bara för att lugna dem eller visa dem den kärlek hon känner.

Isaac Quesada Unsplash

Isaac Quesada Unsplash

Mor- och farföräldrar förstår dock inte denna tanke och de känner sig ledsna över barnbarnets beteende, men Brittany förändrar inte på sitt tänkande: vi måste normalisera det faktum att barn inte ska tvingas till att pussa och krama vuxna och att de vuxna först bör be barnet om tillstånd. Min dotter och hennes kropp finns inte för att göra någon annan nöjd eller för att någon ska känna sig mer älskad en någon annan. Ingens känslor kommer någonsin vara viktigare för mig än min dotters rätt till sin egen kropp".

Tusentals personer har kommenterat videon och kvinnan har lyckats tända en riktig debatt: det finns de som delar kvinnans tanke och erkänner att de försöker lära sina barn om värdet av samtycke, och de finns de som istället tycker att det är en överdriven tanke. Vad tycker du?

Advertisement