Heltid på kontoret framför datorn: om 20 år kan du se ut som den här läskiga dockan - Curioctopus.se
x
Heltid på kontoret framför datorn:…
Mannen upptäcker att han har en diskmaskin i köket efter att ha bott där i två år Absoluta enheter: 18 föremål och djur så stora att vi blir skrämda

Heltid på kontoret framför datorn: om 20 år kan du se ut som den här läskiga dockan

11 Maj 2021 • Av Titti Carlberg
544
Advertisement

De flesta anställda tillbringar cirka 8 timmar om dagen på kontoret och efter några år så känns effekterna av ett stillasittande arbete och timmar med böjd rygg och ögonen riktade mot en skärm: ryggont, torra ögon, spända axelmuskler och stickande fingrar är bland de vanligaste klagomålen. Vad kommer att hända med vår kropp och vår hälsa i framtiden om vi inte börjar ändra våra vanor omedelbart?

via: skynews

Dockan skapades av Fellowes Brands, ett företag som tillhandahåller tekniska lösningar. Ett team av ergonomer och läkare, ledda av beteendevetenskapsmannen William Higham, visar oss vad som kan hända med vår fysik: efter att ha utvärderat undersökningsdata för över 3000 anställda - från Storbritanien, Frankrike och Tyskland - lyckades gruppen få en uppfattning om hur människokroppen kommer att förändras de närmaste 20 åren på grund av de dåliga vanor vi har förvärvat på kontoret. Idén om hur vi kan se ut på två decennier har materialiserats hos Emma, en docka i naturell storlek gjord med hjälp av en 3D-skrivare. Det är en skrämmande docka, men det är ännu mer oroande att tro att det är så här vi kan bli, vi som arbetar bakom ett skrivbord och sitter lutade framför en dator.

Hon är puckelrygg eftersom hon sitter i många timmar i dåligt läge, hon har åderbråck på grund av dålig blodcirkulation, ögonen är inflamerade efter att ha stirrat i timmar på skärmen. Och inte bara det: hon har svullna fot- och handleder, hudirritation, överdriven hårtillväxt på näsan och öronen som är orsakad av dålig ventilation i kontorsstängda områden. Beteendevetenskapsmannen William Higham vill genom Emma få oss att förstå hur angeläget det är att ändra på våra vanor för att komma bort från det perspektiv som vi - annars - oundvikligen kommer att möta.

Advertisement

Arbetsgivare och anställda är lika ansvariga för förändring: du måste ta fler pauser, stå upp mer och ta en promenad. Du bör arbeta i större, ljusare utrymmen med en bekvämare arbetsstation. Kommer Emma att kunna inspirera till en förändring? Det är försent för henne, men vi hinner fortfarande.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack