Heltid på kontoret framför datorn: om 20 år kan du se ut som den här läskiga dockan

av Titti Carlberg

11 Maj 2021

Heltid på kontoret framför datorn: om 20 år kan du se ut som den här läskiga dockan
Advertisement

De flesta anställda tillbringar cirka 8 timmar om dagen på kontoret och efter några år så känns effekterna av ett stillasittande arbete och timmar med böjd rygg och ögonen riktade mot en skärm: ryggont, torra ögon, spända axelmuskler och stickande fingrar är bland de vanligaste klagomålen. Vad kommer att hända med vår kropp och vår hälsa i framtiden om vi inte börjar ändra våra vanor omedelbart?

via skynews

Fit2Order/Facebook

Fit2Order/Facebook

Dockan skapades av Fellowes Brands, ett företag som tillhandahåller tekniska lösningar. Ett team av ergonomer och läkare, ledda av beteendevetenskapsmannen William Higham, visar oss vad som kan hända med vår fysik: efter att ha utvärderat undersökningsdata för över 3000 anställda - från Storbritanien, Frankrike och Tyskland - lyckades gruppen få en uppfattning om hur människokroppen kommer att förändras de närmaste 20 åren på grund av de dåliga vanor vi har förvärvat på kontoret. Idén om hur vi kan se ut på två decennier har materialiserats hos Emma, en docka i naturell storlek gjord med hjälp av en 3D-skrivare. Det är en skrämmande docka, men det är ännu mer oroande att tro att det är så här vi kan bli, vi som arbetar bakom ett skrivbord och sitter lutade framför en dator.

Advertisement
Fellow Brands/Youtube

Fellow Brands/Youtube

Hon är puckelrygg eftersom hon sitter i många timmar i dåligt läge, hon har åderbråck på grund av dålig blodcirkulation, ögonen är inflamerade efter att ha stirrat i timmar på skärmen. Och inte bara det: hon har svullna fot- och handleder, hudirritation, överdriven hårtillväxt på näsan och öronen som är orsakad av dålig ventilation i kontorsstängda områden. Beteendevetenskapsmannen William Higham vill genom Emma få oss att förstå hur angeläget det är att ändra på våra vanor för att komma bort från det perspektiv som vi - annars - oundvikligen kommer att möta.

Fellow Brands/Youtube

Fellow Brands/Youtube

Arbetsgivare och anställda är lika ansvariga för förändring: du måste ta fler pauser, stå upp mer och ta en promenad. Du bör arbeta i större, ljusare utrymmen med en bekvämare arbetsstation. Kommer Emma att kunna inspirera till en förändring? Det är försent för henne, men vi hinner fortfarande.

Advertisement