Han täcker ögonen på sin muslimska pojkvän och får honom att äta griskött utan hans vetskap: han kallar det "ett skämt"

av Titti Carlberg

07 Maj 2021

Han täcker ögonen på sin muslimska pojkvän och får honom att äta griskött utan hans vetskap: han kallar det "ett skämt"
Advertisement

Respekt och förtroende är grunden för alla relationer, men vad ska vi göra om vår partner förråder oss, saknar respekt eller förråder vårt förtroende? Det undrade en Reddit-användare, som går under namnet Ileriatis: han är muslim och hans pojkvän som han kallar J, lurade honom att äta fläsk trots att han kände till hans religiösa tro. Ileriatis, som kallar sig en progressiv muslim, frågade andra användare om hans reaktion var överdriven: han hade uppfattningen att han hade blivit lurad och att hans partner inte brydde sig om hans känslor och hans kultur.

via reddit/AITA

Not the actual photo/Francisco Gonzalez/Unsplash

Not the actual photo/Francisco Gonzalez/Unsplash

Han överväger därför att flytta till en ny plats och innan han ber om råd berättade han hela händelsen på Reddit. Han och hans pojkvän går på en matlagningsskola: Ileriatis är muslim och hans partner, J, är ateist. Det var J's tur att laga mat en lördagmorgon, Ileriatis födelsedag, så han blev bjuden frukost på sängen. Han kom in i sovrummet med frukosten och täckte ögonen på honom och sa att det var en överraskning. Ileriatis tog en tugga och insåg genast att han just hade tuggat på fläsk. Han tog genast av sig ögonbindeln och frågade honom varför han hade gjort så. J tyckte att situationen var underhållande och förstod inte att han hade varit respektlös: han begränsade sig till att säga att det bara var ett skämt, att partnern var överdriven och att han som en progressiv muslim inte var så religiös.

Advertisement
Not the actual photo/Macau Photo Agency/Unsplash

Not the actual photo/Macau Photo Agency/Unsplash

Det är sant att Ileratis är progressiv, men det betyder inte att han avvisar alla de kulturella och religiösa traditioner som han har vuxit upp med: Koranen förbjuder muslimer att äta fläskkött, eftersom djuret anses vara oren. Ingen bör bedöma om dessa trosuppfattningar är baserade på vetenskapliga eller verkliga saker: att tro betyder att man har en tro, och att tro ska respekteras.

Efter händelsen ventilerade Ileratis till sin bror, som sa till honom att han hade en överdriven reaktion, men Reddit-användare stöder honom: pojkvännen hade överskridit gränsen, han brydde sig inte om sin partners kultur och religion. Och detta bevisar att han inte bryr sig om sin partners lycka och välmående. Det var inte bara "ett skämt" som J kallade det: skämt är skämt när båda sidor skrattar. Vad tycker ni om detta?

Advertisement