Vid 17 års ålder uppfinner hon en nedbrytningsbar "plast" bestående av räkskal och sidenkokonger: den bryts ner på bara 33 dagar

av Sara Lindbladh

15 Maj 2020

Vid 17 års ålder uppfinner hon en nedbrytningsbar "plast" bestående av räkskal och sidenkokonger: den bryts ner på bara 33 dagar
Advertisement

Att plast i alla former är ett av de mest förorenande icke-nedbrytningsbara materialen på jorden är inte längre någon hemlighet, och det är ett välkänt faktum att det finns många initiativ runtom i världen som främjar upphörandet av användningen och konsumtionen av plast till, fördel för nedbrytningsbara material som är respektfulla mot miljön som omger oss. En australiensk tjej på 17 år lyckades upptäcka ett alternativ till plast som är extremt effektivt.

via Indian Link

Advertisement
Angelina Arora/Facebook

Angelina Arora/Facebook

Hon heter Angelina Arora, hon är 17 år och bor i Adelaide i Australien, och hon har uppfunnit ett material som har samma egenskaper som plast men är tillverkat av räkskal, och det bryts ner 1,5 miljoner gånger snabbare än större delen av de komersiella plastprodukter vi använder idag.

Angelinas kärlek till vetenskapen gav henne de rätta verktygen och kunskapen för att nå fram till denna genialiska lösning, men resan till uppfinnandet av en "ekologisk plast" har inte varit lätt. Hon experimenterade först med en rad olika material, såsom majsstärkelse och bananskal, vilka dock behövde uteslutas på grund av deras löslighet. En kväll, medan hon åt middag, märkte hon att räkskalen såg lite ut som plast och hon frågade sig därför vad som orsakade denna struktur, och hon gick genast till labbet för att göra efterforskningar.

Advertisement
Science Awards

Science Awards

Till slut lyckades Angelina utvinna kolhydraten kallad "kitin" och hon använde sig av en kemisk omvandlingsprocess för att omvandla den till kitosan. Sedan blandade hon den med ett olösligt protein som heter "fibroin", som finns i sidenkokonger. Genom att använda kombinationen av dessa två organiska material, skapade Angelina ett material som liknar plast men som helt och hållet bryts ner i naturen på bara 33 dagar. Dessutom utsöndrar den här plasten kväve under nedbrytningsprocessen, och därför kan den användas som komposttäckning eller gödsel till växter.

Angelina Aroras genialiska uppfinning fick priset Innovator to Market år 2018, och den australiensiska tjejen kom fyra bland 81 deltagare och fick att prestigefyllt internationellt erkännande genom Intel International Science and Engineering Fair. För tillfället försöker Angelina få ut sin otroliga uppfinning på marknaden, även om hon först måste gå vidare till fasen med patentfrågan. Med en dröm att rengöra hela världens hav från plast och att inspirera andra ungdomar i hennes ålder att göra likadant.

Grattis Angelina!

Advertisement