Två tonåringar uppfinner en självuppvärmande flytväst och vinner 5.000$

av Titti Carlberg

27 Januari 2023

Två tonåringar uppfinner en självuppvärmande flytväst och vinner 5.000$
Advertisement

Ett gammalt ordspråk hävdar att framtiden tillhör barnen, och med detta uttalande vill vi understryka att det är de som är samhällets framtida arkitekter. Av denna anledning är det viktigt att låta dem ge utlopp för sin kreativitet så att de kan uppnå uppfinningar som kan bli grundläggande för att förbättra livskvaliteten och kanske till och med öka säkerheten.

I detta spelar vetenskapsmässor en grundläggande roll, där ungdomar får en chans att presentera sina uppfinningar och de bästa vinner ett pris. Dessa två studenter hade uppfunnit en självuppvärmd flytväst.

via Canada Today

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Liam Pope-Lau och Fraser Tuck är två tonårspojkar som bor i Vancouver Island och går på St.Michaels University School. Dessa två studenter belönades, under vetenskapsmässan för deras uppfinning: en självuppvärmande flytväst. Ett föremål som har kraften att rädda många liv.

Idén föddes hos Liam en dag när han var ute och paddlade kanot. Han bestämde sig för att prata med Fraser om projektet, och tillsammans försökte de på alla sätt och vis möjliggöra det.

Advertisement

Thank you Victoria Tech Journal for the feature on our Fraser & Liam's winning LifeHeat project! Check out the entire article below. 🔗 https://www.victechjournal.com/p/grade-8-youth-self-heating-lifejacket

Pubblicato da Youth Innovation Showcase su Venerdì 9 dicembre 2022

"Jag var ute och paddlade kanot - berättar Liam - och kanoten kantrade plötsligt. På en sekund låg jag i vattnet och även om det var i julimånad var vattnet fortfarande kallt. I det ögonblicket fick jag idén, jag ville skapa något som hjälpte människor som hamnade i stunder som denna. Jag berättade allt för Fraser och vi kom på den här självuppvärmande flytvästen. Vi fyllde bara en väst med en kemikalie som reagerar mot vatten".

Sciencefairs

Sciencefairs

Grabbarna försökte komma på vilket det bästa ämnet kunde vara, ett som skulle värmas upp i kontakt med vatten, och efter flera försök förstod de att de letade efter kalciumklorid, en kemikalie som normalt används för att tina upp is på vägarna. Hållbarheten för dessa västar är 30-40 minuter, vilket vanligtvis är den tid det tar för räddningstjänsten att ingripa.

Liam och Frasier lyckades tack vare denna uppfinning att vinna ett pris på vetenskapsmässan, vilket uppgick till 5.000 dollar

En uppfinning som faktiskt skulle kunna rädda många liv. Vad tror du?

Advertisement