I Pakistan blir den som har förlorat jobbet på grund av Covid-19 anställd av staten för att plantera träd

av Sara Lindbladh

26 Maj 2020

I Pakistan blir den som har förlorat jobbet på grund av Covid-19 anställd av staten för att plantera träd
Advertisement

Pakistans premiärminister, Imran Khan, lanserade ett mycket viktigt initiativ år 2018, i ett försök att stärka landets landskap, som under många år har fördärvats på grund av avskogning och klimatförändringar: att plantera 10 miljarder träd på 5 år. Ett ambitiöst projekt som har namnet Billion Tree Tsunami och som speciellt verkade fascinera de yngre generationerna, som är hoppfulla om att en dag få se ett "mer grönt Pakistan". Trots att det var en uppskattad idé som följdes av många, var det först i samband med utbrottet av coronaviruset som Pakistan fick en boom i arbetskraft - motivet? Många har tyvärr blivit arbetslösa över en natt just på grund av pandemin, men som tur är fick de lite stöd från regeringen för att kunna byta karriär och bli "jungelarbetare". 

via Trust

Advertisement

Alla de som förlorade jobbet på grund av den ekonomiska krisen som utlöstes efter utbrottet av Covid-19, har fått anställning i det här projektet med återplantering av skog. Staten betalar 500 rupier om dagen (3$ om dagen), en summa som utgör ungefär hälften av en byggnadsarbetares lön - inte mycket, men tillräckligt mycket för att hjälpa medborgarna att ha råd med dagliga basvaror.

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Ett förslag som inte bara skulle kunna fungera som ett svar på de usla ekonomiska förhållanden som utlösts av pandemin, utan också som en "lösning" på klimatförändringarna. Om initiativet sköts upp i början av pandemin för att man skulle fokusera på att ta hand om det konstant ökande antalet smittade och ägna sig helt åt att bekämpa Covid-19, återupptog man i april 2020 Billion Tree Tsunami på allvar, för att skapa 63.000 arbetstillfällen. Naturligtvis är alla arbetare tvugna att bära mask men, å andra sidan, kan de skatta sig lyckliga över att få arbeta ute i friska luften under denna svåra tid.

Advertisement