"En undervattensvulkan full av mutanthajar är på väg att få ett utbrott": varningen från NASA

Titti Carlberg

25 Maj 2022

"En undervattensvulkan full av mutanthajar är på väg att få ett utbrott": varningen från NASA
Advertisement

Satellitbilderna hos NASA lämnar inte mycket utrymme för tvivel: en undervattensvulkan, redan ganska känd av forskare för några av dess egenskaper, är på väg att få ett utbrott. Bilderna visar tydligt stora plymer av överhettat och surt vatten som sipprar ut, den är även och framförallt känd på grund av dess smeknamn: Shark, "haj" på svenska.

Med ett sådant namn är det nästan uppenbart att ett utbrott som har gått in i en aktiv fas kan orsaka viss oro. Men varför kallas den så? Det är absolut inte på grund av en slump, utan det indikerar faktiskt på en iögonfallande närvaro av dessa rovdjur, som lever precis runt kratern och har anpassat sig till att leva under mycket speciella förhållanden. Det är därför de kallas "mutanter".

via Daily Mail

Advertisement
Alex DeCiccio/Wikimedia

Alex DeCiccio/Wikimedia

Vi befinner oss i sydvästar Stilla Havet, i ett område som tillhör Salomonöarna. Det är här Kavachi ligger, en aktiv undervattensvulkan som drar till sig mycket uppmärksamhet. Inte bara för att den är på väg att få ett utbrott - dess aktivitet är ganska välkänd och har redan varit synlig tidigare - utan för att de ökända hajarna som lever runt dess krater verkar ha anpassat sig till en mycket ovanlig miljösituation för dem.

Vattnet runt Kavachi där stora fiskar brukar simma - silkeslena hajar och hammarhajar - är väldigt surt, på grund av vulkanens eruptiva aktivitet. "De innehåller partiklar, fragment av vulkanisk sten och svavel" specificerar NASA-forskare. Och dessa egenskaper skulle finnas i så stora mängder att de enligt forskare motiverar en mutation av hajarna. Fisken skulle faktiskt ha anpassat sig till att leva i ett hett och surt sammanhang, och det är inte uteslutet att de också kan visa andra "förändringar" i sina vanliga förhållanden.

NASA Earth Observatory

NASA Earth Observatory

Den mutationen som hajarna genomgått har bokstavligen bedövat forskare. Enligt vad som har rapporterats efter observationerna lever dessa djur inne i kratern och även om det kan verka som en otrolig motsägelse, finns det många förklaringar till fenomenet.

Hur överlever de där inne?

"Egentligen är dessa förhållanden inte bra för fiskar - säger vulkanologen Kadie Bennis - men vulkanvattnet är rikt på näringsämnen, det är därför det kan finnas marint liv i det området".

Advertisement
Alex Chernikh/Wikimedia - Not the actual photo

Alex Chernikh/Wikimedia - Not the actual photo

Därför, även om det kan låta konstigt, är det inte alls onormalt att det runt och inuti vulkanen kan finnas undervattensliv. Det är uppenbart att, givet situationen, forskningen om dessa varelser fortsätter att väcka uppmärksamhet och nyfikenhet, och att vara i centrum för många forskares arbete. Enligt vissa experter är hajar "vana vid att hantera utbrott" och till och med "kan förutsäga och upptäcka när nästa kommer att inträffa". 

Det är ingen tvekan om det: återigen förvånar naturen oss på det mest oväntade sättet!

Advertisement