I Finland finns det en riktig lekplats på tågen: "att resa med barn är inte längre ett riktigt helvete"

av Titti Carlberg

04 April 2024

I Finland finns det en riktig lekplats på tågen: "att resa med barn är inte längre ett riktigt helvete"
Advertisement

En passagerare befann sig ombord på ett tåg i Finland med sin familj och han kunde inte hålla tillbaka sin förvåning över det han såg. Han såg säkerligen något man inte ser i andra delar av världen!

Advertisement

Finland, världens lyckligaste land

Finland är känt över hela världen, men inte bara för sitt hårda klimat, utan också för att vara världens lyckligaste land och särskilt banbrytande inom många sektorer. Ett rykte som bekräftas både av vittnesmålen från de som har besökt landet, men också av att det verkligen verkar som ett land "vet hur det ska fungera" och som sticker ut från resten av världen. Till och med i skolmiljön som anses vara bland de bästa på vår planet: barnen börjar grundskolan vid 7 år till skillnad från många andra länder där de börjar mycket tidigare. Valet att skjuta upp det verkar finna fördel hos många experter som stöder idén om att barns formella utbildning ska börja senare.

Det är dock inte bara det befintliga skolsystemet som gör Finland till ett land som är värt att efterlikna: uppenbarligen lyckas även järnvägssystemet överraska dem som reser med tåg. I det här specifika fallet syftar vi inte på sätenas struktur eller bekvämlighet, utan till lekplatsen som är tillägnad barn. Webbanvändaren Josh Levine, som beskriver sig själv i sin Instagram-profil som en "pappa till finsk-amerikanska tvillingar. Native New Yorker" delade ett klipp med titeln "Detta är kollektivtrafiken i Finland". Till dessa ord finns ett förvånat ansikte: men vad visar videon?

Advertisement

På tågen i Finland finns en plats som är dedikerad till barn

På tågen i Finland finns en plats som är dedikerad till barn

joshlevine485/Instagram

Klippet visar en översikt av vagnen: förutom sätena finns det ett stort utrymme utrustat med underhållning för de yngsta. Framför en gul vägg, på vilken en söt pingvin är målad finns en liten rutschkana, som leder till vagnsgolvet där det finns två barnstora soffor och ett bord med pedagogiska spel. Bredvid en hylla med flera barnböcker. En lösning som kan övervinna besväret med långa resor som ofta inte är lätta för föräldrarna att hantera.

Barn kan, som vi vet, bli uttråkade på under tågresor, där de har väldigt lite att distrahera sig med: deras favoritleksaker kanske inte räcker för att få slut på gråt och gnäll, men en lösning som denna gör resan mer stimulerande. Ett litet utrymme dedikerat bara till barnen kan vara användbart för att distrahera dem, undvika att "störa" andrapassagerare som försöker vila och göra resan lättare för båse mammor och pappor, och även barnen själva. Det verkar dock inte finnas några passagerare ombord när videon spelades in, en aspekt som många webbanvändare har undrat över.

"Finland, världens mest barnälskande land!"

"Var är passagerarna?" är det någon som undrar: många kommenterade ironiskt nog att de kanske satt i andra vagnar för att "undkomma" barnens närvaro. Andra fokuserade istället på själva idén att använda ett utrymme dedikerat till barnen ombord på tågen:

"Det verkar trevligt, men är det säkert?" frågar en person. "Det är väldigt säkert att resa med tåg i Finland" var det en som svarade, medan en annan konstaterar: "Det är därför biljetterna är så dyra i Finland. Man sparar genom att ta egen bil istället för tåget.".

Många tycker dock att det är en väldigt positiv lösning: "Det finns en anledning till att det sägs vara världens lyckligaste befolkning", "Jag tog en gång en 6-timmars resa med tåg till norra Finland med mitt barn medan min man tog bilen, bara för lekplatsen". "Utan att läsa bildtexten, bara titta på videon, visste jag att det var i Finland". Världens mest barnvänliga land!

Många skulle vilja att denna möjlighet fanns tillgänglig även i deras europeiska land: vad tycker du, verkar det vara en bra idé?

Source:

Image credit: Freepik

Advertisement