Den här funktionen i Google Maps låter dig se hur platser har förändrats på grund av tidens gång

av Titti Carlberg

28 Mars 2024

Den här funktionen i Google Maps låter dig se hur platser har förändrats på grund av tidens gång
Advertisement

Skulle du vilja se hur världen har förändrats på några få år? En "hemlig" funktion i Google Maps låter dig göra det. Så här.

Advertisement

Google Maps-funktionen som låter dig gå tillbaka i tiden

Även om vi inte alltid inser det, förändras världens gator, vägar, städer och landskap obönhörligt med tiden på grund av människans och miljöns arbete. Om gamla fotografier kan visa oss förändringar i våra ansikten, skulle andra kunna ge oss glimtar av panoramabilder som idag inte längre ser ut som igår: nya monument, renoverade byggnader, grönskande parker, nya broar... listan är oändlig, men kameran och mobiltelefonen kan bara fånga de platser i välden vi besöker.

Och resten? Google Maps ger oss en inblick i förvandlingarna av världens alla hörn: nu är det inte bara möjligt att använda det verktyget för att planera färdvägar, hitta adresser och granska planetens alla gator, utan också för att se skillnaden mellan hur det såg ut för några år sedan mot idag genom en Street View-funktion som inte alla känner till.

Advertisement

För att se hur världen har förändrats med Street View: tillvägagångssättet

För att se hur världen har förändrats med Street View: tillvägagångssättet

Google Maps Street View - Tour Eiffel, France

För att ge ett av de många möjliga exemplen, även om Eiffeltornet i Frankrike inte har genomgått någon metamorfos, är det möjligt att se hur det såg ut - och vad som omgav det - genom att gå tillbaka till 2008. Hur?

För att kunna förundras över förändringarna som vilken plats som helst i världen har genomgått, öppna Google Maps och skriv in platsens namn, använd sedan Street View-funktionen genom att klicka på skärmens eller displayens nedre högra hörn, beroende på användningen av PC eller smartphone. Nu kommer de senaste bilderna av den plats du valt tagna av satelliter att visas. Så hur går man tillbaka till det förflutna?

Längst upp till vänster, bredvid datumet som härrör till bilden kan du se att det står "se andra datum". Genom att klicka på den kommer en serie skärmdumpar relaterade till tidigare år att dyka upp. Om du bläddrar igenom dem kommer du att kunna beundra gatan eller platsen du har valt och se hur den såg ut för många år sedan.

Återvänd till det förflutna med Google Maps: oväntade överraskningar

Återvänd till det förflutna med Google Maps: oväntade överraskningar

Google Maps Street View - Tour Eiffel, France

Fascinerande, eller hur? Att se gatorna förändras över tid, även om det är omärkligt eller mer markant, är en upplevelse som vi kan se tack vare detta verktyg. Dessutom kan det ge oss något avgjort spännande och oväntat som det som hände en användare som bestämde sig för att berätta om det på sitt X-konto.

Användaren @matiasoberlin förklarade för X-användarna hur hon upptäckte denna fantastiska funktion, och att hon inte förväntade sig något "magiskt" av den. Medan hon sökte på gatan till sitt hem via Google maps, hamnade hon i det förflutna och därför i bilder från svunna år. Hon kunde verkligen inte föreställa sig att hon skulle se en person som hon höll väldigt kär.

Användares upplevelser med Street Views "speciella" funktion"

Användares upplevelser med Street Views "speciella" funktion"

Drapetómano- @matiasoberlin/X

Jag upptäckte att Google Maps låter oss utforska gatorna och se hur de har förändrats under åren" står det i hennes inlägg, till vilket hon bifogade en bild på en man som går nerför gatan, passerande förbi en parkerad bil. "Jag började utforska området runt mitt hem och såg en bild som fick mina ögon att tåras".

Mannen vi ser är i själva verket hennes pappa som dog för 9 år sedan. Hennes ord gav upphov till hundratals kommentarer där flera personer sa att de hade haft liknande upplevelser tack vare denna Google Maps-funktion. Vilken tydligen visar sig vara användbar i många avseenden, även de mest oväntade.

Advertisement