"Lunch Atop a Skyscraper", hela historien och mysteriet bakom detta ikoniska foto

av Titti Carlberg

15 Februari 2024

"Lunch Atop a Skyscraper", hela historien och mysteriet bakom detta ikoniska foto
Advertisement

Det finns några fotografier som har gått till historien och en av dessa är "Lunch Atop a Skyscraper" taget 1932. Här berättar vi vilka mysterier som döljer sig bakom detta ikoniska och suggestiva fotografi.

Advertisement

Berättelsen om "Lunch Atop a Skyscraper", 1932

Berättelsen om "Lunch Atop a Skyscraper", 1932

Autore sconosciuto forse: Charles Clyde Ebbets Rimasterizzazione: utente Dixy52/Wikimedia commons - Public Domain

Nästan ett sekel efter att detta fotografi togs, som ägdes av Bettman/Corbis-arkivet från 1995 till 2016 och därefter av Visual China Group är fortfarande mycket omtalat och fortsätter att fascinera alla som ser det. För att förstå varför, titta på det: 11 byggarbetare som sitter på en stålbalk och äter sin lunch under New Yorks himmel, cirka 260 meter över marken. Ändå verkar de inte bry sig om höjden alls eller ens det faktum att de inte har något stöd som skyddar dem stadigt förankrade i sin "stol". Det är just deras avslappnande sätt som gjort fotot tillsymbolen för New York-medborgarnas under en historisk period som var allt annat än idyllisk under den stora depressionen.

Men hur mycket sanning finns det i detta foto? "Lunch Atop a Skyscraper", eller "Lunch på toppen av en skyskrapa" togs 1932 och visades i tidningen "New York Herald Tribune", vilket gjorde läsarna häpna över scenen. Männen som avbildas på fotot är byggarbetare som deltog i byggandet av Rockefeller Center, ett komplex av 19 kommersiella byggnader på Midtown Manhattan, men de åt faktiskt inte en bekymmerslös lunch och de fotades inte spontant under "högtfligande" prat.

Advertisement

"Lunch Atop a Skyscraper", en reklambild

"Lunch Atop a Skyscraper", en reklambild

Charles Clyde Ebbets/Wikimedia commons-Public domain

Men det är inte alla som vet att ett reklamobjekt döljer sig bakom detta ikoniska fotografi: faktum är att arbetarna poserar mästerligt för att skapa ett fotografi som är allt annat än improviserat. En journalist föreslog att det fanns en matta under männen redo att ta emot vid ett eventuellt fall, men detta återstår att bevisa. Idag svävar det dock ett mysterium kring identiteten på både fotograferna och huvudpersonerna. Faktum är att fotograferna William Leftwich, Thomas Kelley och Charles Ebbets var med vid fotograferingen, men vem av de tre som faktiskt tog fotot är fortfarande okänt, även om den mest accepterade idén är att det var den sista av de tre. Likaså är namnen på de tre arbetarna och deras bakgrund okända.

Negativet på fotot,  som ursprungligen kallades Builders of the City Enjoy Luncheon" och senare även kallat "Lunch on a Beam" och "Men on a Beam", finns för närvarande i ett stort underjordiskt utrymme strax utanför Pittsburgh, Pennsylvania, i en skyddad struktur som kallas Iron Mountain. Bilden är symbolisk för det irländska arvet som lämnats till New York City där St.Patrick's Day Parade har firats sedan 1762. Här byggde irländarna och deras barn New Yorks Skyline, inklusive Rockefeller Center. Men vid den tiden var inte alla överens om den faktiska platsen för fotot: enligt vissa var det Emoire State Building, men så är det inte.

Det är ett reklamfoto taget under byggandet av 69:e våningen på RCA-byggnaden på Rock Center, som idag heter 30 Rock, och två irländska regissörer har lyckats upptäcka några av mysterierna som gömmer sig bakom detta berömda fotografi.

Byggarbetare i "Lunch Atop a Skyscraper", identiteter avslöjade?

Byggarbetare i "Lunch Atop a Skyscraper", identiteter avslöjade?

Real Stories/Youtube screenshot

Seán Ó Cualáín och hans bror Éamonn hittade en kopia av fotografiet på väggen på en pub i Galway i Irland, 2010, tillsammans med en lapp där en man vid namn Pat Glynn förklarade att hans far och farbror satt på balken. Från det ögonblicket började deras sökande, som började med att de fick Glynns telefonnummer av pubägaren, vilket resulterade i den prisbelönta dokumentären "Men at Lunch" 2012. Tack vare hjälpen från Christine Roussel, arkivare på Rockefeller's Center, två bröder som var regissörer lyckades de undersöka många av de fotografier som togs under byggandet av byggnaden och lyckades identifiera två av byggarbetarna: Joseph Eckner, tredje från vänster, och Joe Curtis, tredje från höger.

Av mötet med Pat Glynn och jämförelsen med familjebilder framkom att den första mannen från höger verkligen kunde vara pappan, Sonny Glynn, medan den siste mannen skulle kunna ha hetat Matty O'Shaugnessy. Men bristen på dokument som rör konstruktionen av Rockefeller, där det arbetade 40.000 arbetare av olika nationaliteter och inte bara irländare, kan inte bekräfta dessa hypoteser. Många människor från olika delar av världen har faktiskt angett närvaron av sina familjemedlemmar  på balken, men ingen har kunnat bevisa det med säkerhet: identiteten på de 11 arbetarna som satt i uppe i luften är avsedda att förbli ett mysterium.

Kände du redan till det här berömda fotografiet. Vilka förnimmelser upplever du när du ser det?

Advertisement