Farväl till huvudpersonen i det oförglömliga fotografiet "Kyssen vid Hotel de Ville" av Robert Doisneau

av Titti Carlberg

05 Januari 2024

Farväl till huvudpersonen i det oförglömliga fotografiet "Kyssen vid Hotel de Ville" av Robert Doisneau
Advertisement

Fotografiet, som all annan form av konst, är odödligt och till skillnad från livets slut får det inget dåligt slut, men i stället måste vi säga adjö till huvudpersonen i detta berömda foto

Advertisement

Françoise Delbart, huvudpersonen i fotografiet "Le Baiser de Hotel de Ville", har avlidit

Françoise Delbart, huvudpersonen i fotografiet "Le Baiser de Hotel de Ville", har avlidit

Jérôme Godefroy/Facebook

Vi säger farväl till Françoise Delbart, född 1930, som gift Françoise Bornet, hon avled på juldagen, 93 år gammal, den 25 december 2023. Den franska skådespelerskan var huvudpersonen i ett välkänt fotografi, taget av Robert Dosnieau (1912-1994): "Le Baiser de Hotel de Ville" från 1950. Det svartvita fotot visar ett ungt förälskat par som passionerat kysser varandra med stadshuset i Paris i bakgrunden, bland förbipasserande som verkar suddiga i deras rutin.

Fotot drar oss in en frenetisk dag i efterkrigens Paris, då Francoise bara var 20 år gammal. Paret, som båda var skådespelarstudenter, han med namnet Jacques Carteaud gick med på att posera för ett fotografi som gick till historien. Faktum är att Doisneau var känd för sina fotokrönikor av det dagliga livet på Paris gator. Han lade märke till de båda teaterstudenterna som hade för avsikt att omfamna varandra på ett kafé beläget på den västra stranden en aprildag. Han bjöd in dem att posera för en fotografering med temat Kärlek i Paris på våren som publicerades i den amerikanska tidningen Life. I slutet av reportaget dök bilden upp på en tidningssida, men glömdes snabbt bort. Åtminstone till 30 år senare.

Advertisement

Historien om "Kyssen vid stadshuset" av Robert Doisneau

Historien om "Kyssen vid stadshuset" av Robert Doisneau

Robert Doisneau

År 1986 dök fotografiet på nytt upp tack vare att affischföretag, som efter ha upptäckt det gjorde det till en global ikon. Det sponsrades genom annonser, vykort, chokladaskar, pussel och tryckta tyger, inklusive duschdraperier. 
Kort sagt en sann bedrift som i efterhand gjorde detta foto till ett av världens mest kända. Som en symbol för kärlek, det togs inte bara som en inspiration för romantiska känslor, utan det hamnade också i centrum för debatter: då parets ansikten inte kändes igen omedelbart, trodde många att de hade förevigats av fotografen utan deras medgivande. Bland dessa fanns makarna Jean-Louis och Denise Lavergne, som påstod sig vara det förälskade paret som porträtterades och år 1992 gick de så långt som till att stämma Doisneau för intrång i privatlivet. När Delbart fick kännedom om det bestämde hon sig för att ingripa genom att bevisa att det var hon som var kvinnan på det berömda fotografiet genom att ta med sig originalfotot, som var undertecknat av Doisneau som bevis, och i sin tur starta rättsliga åtgärder för en ersättning på 100.000 franc för vinsten som erhållits från användningen av bilden.

Båda fallen avslogs dock, eftersom skådespelerskans ansikte inte var tydligt och därför var svår att känna igen. Så, även om huvudpersonerna på fotot inte poserade spontant, skapade Robert Doisneau ett verkligt konstverk och blev chockad över följderna: han vann mot anklagelserna, men hans underbara fotografi hade fläckats av de växlingar han blev inblandad i. Strax efter dessa händelser skedde det dock stora framsteg inom området upphovs- och bildrättsinnehav under de 10 år som följde. Till och med Jaques Carteaud, mannen som förekommer på bilden, uttalade sig mot att den framgångsrika bilden skulle vara kontaminerad genom frågor som rörde pengar. Några år senare kontaktade han tidningen Le Monde och förklarade att det verkligen var synd "att förvandla denna fotografiska bit av historien till en fråga om pengar."

Farväl till huvudpersonen i det oförglömliga fotografiet "Le Baiser de Hotel de Ville" , taget 1950

Farväl till huvudpersonen i det oförglömliga fotografiet "Le Baiser de Hotel de Ville" , taget 1950

Bracha L. Ettinger/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.5

Faktum är att Doisneau hade bett paret att replikera kyssen för att bevittna återkomsten av romantisk kärlek i Paris, som höll på att återhämta sig efter kriget. Innan fotografen avled, förklarade han att han aldrig skulle ha vågat föreviga det unga förälskade paret utan deras samtycke. 

"Ett förälskat par som kysser varandra på gatan är sällan legitima par."

År 2014 dök det upp en annan person som hävdade att han var den manliga huvudpersonen på fotografiet: Marc de Mauregne, en 87 år gammal fransk-amerikan, han påståd sig ha känt igen sig själv på fotot.

"Om jag minns rätt var vi på väg till en biograf. Damen var en vän som bodde på samma gata som mig. Hon hette Rolande Dupuis."

Året som mannen angav var dock 1945, vilket inte överensstämmer med det faktiska datumet för när kortet togs.

Romansen mellan Delbart och Carteaud blev i alla fall kortvarig, men de hann glädja världen med detta minnesvärda fotografi. Om sin pojkvän sa Francoise:

"Jaques var lite som Burt lancaster. Vi bröt upp när han träffade en annan och vi tappade kontakten efter det."

Han blev en vinproducent och avled 2006, medan hon istället medverkade i 11 filmer mellan 50 och 60-talet. Hon gifte sig år 1962 med regissören Alain Bornet, som avled för 10 år sedan.

Nu när Francoise Delbart också har gått bort, 73 år efter den här otroliga bilden på en gata i Paris, hyllar sociala medier återigen fotografiet som hade henne som en av huvudpersonerna, i sin ungdom och som många aldrig har glömt.

Advertisement