Hur ofta ska man tvätta sina jeans? Denimexperternas åsikt

av Titti Carlberg

03 Februari 2024

Hur ofta ska man tvätta sina jeans? Denimexperternas åsikt
Advertisement

Jeans är ett klädesplagg som i sig har skapat historia i modet och än idag förkroppsligar ett oumbärligt plagg: men hur ofta ska man tvätta dem för att de alltid ska se ut som nya? Detta säger experterna.

Advertisement

Jeansens historia

Jeansens historia

Pixabay

Vem har inte minst ett par jeans? Detta otroligt berömda plagg uppfanns 1873 av Levi Strauss och Jakob Davis. Namnet kommer från staden Genua i Italien, där bomullsmanchester tillverkades och kallades för "jean". År 1851 lämnade Levi Strauss Tyskland för New York och grundade sedan, 1853, i San Fransisco, ett familjeföretag av varor som inkluderade bomullstyg. Davis, en skräddare från Nevada, som var en av hans kunder köpte denim från Levi Strauss och skapade ett särskilt robust par byxor som var lämpliga att arbeta i, utrustade med kopparnitar på fickorna och vid sömmen som tenderade att lätt gå sönder.

När Davis bestämde sig för att patentera plagget kontaktade han Levi Strauss och de skapade ett företag tillsammans och öppnade den fabrik som markerade början på jeansens historia. Sedan det ögonblicket har detta klädesplagg blivit ikoniskt och tidlöst, det har genomgått olika faser och symboler, från användning för arbete till high fashion.

Denim är typiskt indigofärgat, ett organiskt färgämne som kommer från Indien, men med tiden har jeans antagit olika färger, inklusive svart och vitt. 

Det finns dock en sak man bör känna till om jeans för att de ska hålla längre och det är hur ofta man ska tvätta dem, enligt experter.

Advertisement

Enligt experter uppskattar denim inte att tvättas

Enligt experter uppskattar denim inte att tvättas

Pexels

Det finns många klädesplagg som behöver tvättas ofta, som hamnar i tvättmaskinen efter varje gång de har burits: som till exempel underkläder, men jeans hör inte till den kategorin. Faktum är att enligt många jeansexperter bör dessa byxor tvättas så sällan som möjligt och de är ofta i centrum för den växande trenden No-Wash. Men varför ska man bära ett par jeans upprepande gånger utan att tvätta dem? Först och främst för att tvätta mer sällan innebär ett större skydd för miljön och mer besparing av tvättmaskinen, men det är inte allt: denim håller längre om man inte tvättar det så ofta.

Om tröjor och andra sorters långbyxor behöver tvättas efter några användningar är det för jeans en helt anna sak: tvättmaskinscykler kan vara mer sporadiska och det finns till och med de som rekommenderar att man aldrig ska tvätta dem. De som är experter på detta tyg verkar vara överens om att både formen och färgen påverkas negativt av tvätt, eftersom fibrerna tenderar att slitas ut, vilket leder till att indigofärgen rivs och bleknas.

För att säkra både hygienen och färgen finns det dock olika tekniker för att få dem rena utan att tvätta dem i tvättmaskinen: vissa föreslår att man bara ska duscha av dem eller gnugga curry på dem för att få dem att se ut som nya.

Här förklarar vi hur jeans ska tvättas och hur ofta

Här förklarar vi hur jeans ska tvättas och hur ofta

Pixabay

I allmänhet är experter därför överens om att tvätta jeans så sällan som möjligt, särskilt de elastiska, efter minst 5-10 användningar eller när de börjar lukta illa. Under tiden kan man använda en tygdeodorant, hänga dem utomhus eller till och med lägga dem i frysen. När du lägger undan dem är det bättre att hänga dem i garderoben och inte vikta i en låda. De bör aldrig tvättas i varmt vatten eller torktumlas, för att inte slita ut tyget.

Även mikrobiologer från University of Alberta anser att det inte utgör något hälsoproblem om man tvättar sina jeans sällan, eftersom mängden bakterier som samlats på ett par jeans som inte hade tvättats på 15 år visade sig vara otroligt låg.

Men när det är dags att tvätta jeansen, vilken procedur ska man följa?

  • Innan man lägger dem i tvättmaskinen kan man lägga dem i en balja med kallt vatten och vitvinsvinäger;
  • Läs tvättråden: de kan behövas tvättas separat;
  • Vänd dem ut och in och tvätta dem i kallt vatten, välj ett högkvalitativt tvättmedel och föredra ett delikat tvättprogram;
  • Vid handtvätt, blötlägg dem i 30-45 minuter med ett kvalitetstvättmedel, töm sedan baljan och fyll den med nytt vatten, låt jeansen ligga i det i 10 minuter, Upprepa tills vattnet är helt rent;
  • Häng jeansen på tork utomhus, vilket är det bästa sättet att torka dem, ta ner dem från torkställningen när de fortfarande är lätt fuktiga.

Men om det är vita jeans? Undvik alltid blekmedel och tvätta dem separat eller med andra helvita kläder: om de är särskilt smutsiga kan du tvätta dem i varmt vatten.

Hur ofta tvättar du dina jeans?

Advertisement