En brevbärare bygger det "idealiska palatset" med stenar och grus som han samlade in under 33 arbetsår: den otroliga berättelsen

av Titti Carlberg

29 Januari 2024

En brevbärare bygger det "idealiska palatset" med stenar och grus som han samlade in under 33 arbetsår: den otroliga berättelsen
Advertisement

Det finns märkliga och speciella byggnader över hela världen, alla med en egen fascinerande historia. Det finns byggnader som behövde en arkitekts kunskaper, hus byggda av trots och ett palats som byggdes med småsten under loppet av 33 år. Här berättar vi historien om Palais Idéal du facteur Cheval, brevbäraren Chevals idealpalats, beläget i Hauterive, Frankrike.

Advertisement

Palais Idéal du facteur Cheval

Palais Idéal du facteur Cheval

Facteur Cheval/Youtube

Vi befinner oss söder om Lyon, i kommunen Hauterive, där Ferdinand Cheval, en brevbärare som hade ett ganska svårt liv, levde. Bara 11 år gammal förlorade han sin mamma och efter 8 år förlorade han sin pappa. Efter något år gifte han sig och fick en son, som han förlorar några år efter att ha förlorat sin fru i en ung ålder. Kort sagt, Ferdinand Cheval var brevbäraren som år efter år utvecklade en väldigt speciell dröm. Kanske för att undkomma livets lidande, kanske för att kanalisera det till något bra. Han bestämde sig nämligen för att bygga sitt idealiska hem. Eller snarare ett riktigt palats.

Ferdinand samlade småsten och sten under sina utflykter och på sina brevbärarvägar, och började arbeta på detta Idealiska Palats. Han började bygget 1879 och det varade under 33 år, vilket resulterade i ett mästerverk i art brut, skapad av endast en person. Formerna för Palais Idéal är extremt varierande med stilar, inspirerade av litteratur, natur och bilder från avlägsna platser.

Advertisement

Ferdinands verk från början av 1900-talet till idag

Ferdinands verk från början av 1900-talet till idag

Facteur Cheval/Youtube / Wikimedia Commons - Public Domain

När man ser det idag är Ferdinand Chevals Idealiska Palats ett riktigt underverk av kreativitet. Den arkitektoniska stilen visar blandningar av olika element som påminner om moskéer, medeltida slott, hinduiska tempel och så vidare. På väggarna finns det fraser och dikter som återigen visar vilken dröm Ferdinand Cheval hade, som gav byggnaden namnet Palais, imaginaire seul au monde. Ett imaginärt palats som är unikt i världen, vilket vi inte tvivlar på när vi ser det.

Arbetet slutfördes 1912, men efter Ferdinands död 1924 riskerade det Idealiska Palatset att glömmas bort, överges och ignoreras. Vändpunkten kom 1969, när den franska regeringen erkände verket och förklarade det som ett historiskt monument. Från det ögonblicket blev Palais Idéal du facteur Cheval en attraktion både för invånarna i Hauterive och för de turister som kom för att se det. År 2014 öppnades dessutom ett intilliggande museum som berättar om inspirationskällorna för brevbäraren, skulptören och visionären Cheval.

Förutom det Idealiska Palatset: andra märkliga byggnader runt om i världen

Förutom det Idealiska Palatset: andra märkliga byggnader runt om i världen

Danny Alexander Lettkemann/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

I inledningen nämnde vi det faktum att speciella byggnader också kan bero på kreativiteten hos en arkitekt eller en medborgares trots. Och det råder verkligen ingen brist på exempel. Ett av dem är det berömda Danshuset i Prag, designat av Frank Gerhy och byggt mellan 1992 och 1996. Det är en byggnad med unika kurvor och inspirerad av två dansande figurer, så pass att det döptes till "Fred och Ginger".

Ett annat exempel är Casa du Curruvu, eller Det Trotsiga Huset, byggt, på grund av trots, uppe i de sicilianska bergen. Detta är ett av de smalaste husen i världen - cirka en meter brett - det byggdes på 1950-talet av trots. En medborgare vill bygga till en extra våning och bad sin granne om lov, som dock nekade av rädsla för att förlora sin panoramautsikt. Mannen vände sig då till myndigheterna som tillät bygget men enligt normen. Resultatet? En väldigt smal byggnad, byggd av trots, men perfekt för en historia att berätta. 

Sammanfattningsvis kan märkliga och speciella byggnader uppstå av många olika orsaker. Var och en av dem berättar en fascinerande historia, oavsett om det är Danshuset eller Chevals Idealpalats. Det är förvisso konstruktioner som man inte ser så ofta under sitt liv, och det är därför de är värda att bli ihågkomna.

Advertisement