Varför får vi klåda av yllekläder direkt mot huden?

av Titti Carlberg

26 Januari 2024

Varför får vi klåda av yllekläder direkt mot huden?
Advertisement

Ylle har alltid ansetts vara ett av de bästa tygerna för att skydda sig mot vinterkylan. När allt kommer omkring, hur skulle det inte kunna vara det: det är bekvämt, mjukt och... orsakar dock klåda. Hur kan det vara möjligt att ett av de mest populära tygerna också är ett av de mest irriterande? I vår artikel kommer vi att se varför ylle ofta orsakar klåda och hur vi löser detta problem.

Ylle orsakar klåda: en fråga om allergi?

Ylle orsakar klåda: en fråga om allergi?

Freepik

Låt oss direkt komma med en premiss: när vi pratar om ylle menar vi inte nödvändigtvis bara det som kommer från får. ull kommer i själva verket från får, kaniner och vissa kamelider, som alpackor, samt arter som jakar och vissa antiloper. Kort sagt är det ett slags tyg med ett mycket varierande ursprung som skulle kunna förklara hur ylle i vissa fall orsakar klåda. Men det är inte allt.

En möjlig orsak är faktiskt också den eventuella närvaron av lanolin, ett vaxartat ämne som produceras av talgkörtlarna hos ulliga djur. Hos vissa människor kan lanolin orsaka allergiska reaktioner, även om det mesta av yllet behandlas för att minska förekomsten av lanolin. Lanolin och dess ursprung skulle därför kunna förklara varför ylle orsakar klåda, men det representerar bara en liten del av orsakerna.

Advertisement

Varför får man klåda av ylle?

Varför får man klåda av ylle?

Pexels

För att förstå varför ylle orsakar klåda, bortsett från potentiella allergier, måste vi titta på dess sammansättning. Klådan som uppstår efter att man bär ett ylleplagg kan i själva verket bero på olika faktorer, såsom tjockleken på de använda fibrerna och deras mjukhet. Tjockare fibrer tenderar att vara mindre flexibla och mer nötande, medan tunnare fibrer kanske inte ens orsakar någon som helst klåda. Ur denna synvinkel finns det en maximal toleranströskel för fibrernas tjocklek, och för människor är den cirka 30 mikrometer, det vill säga 30 tusendelar av en millimeter. Med en tjocklek mindre än 20 mikrometer bekräftas dock merinoullen som den mjukaste och som den som orsakar minst klåda.

Medel mot klåda som orsakas av ylle

Medel mot klåda som orsakas av ylle

Freepik

Även om det aldrig är trevligt att klä sig i en kliande ylletröja, finns det några praktiska lösningar för att hantera klådan effektivt. Här är de viktigaste:

  • Kylbehandling. I det här fallet kan det vara bra att lägga ylleföremålet som orsakar klåda i en plastpåse i frysen i några timmar för att stoppa fibrernas fjällande.
  • Tvätta på program för ylle. Om de kliar är det alltid bättre att tvätta dem för hand med glycerin och sköljmedel, de blir då mjukare mot huden. Att blötlägga plagget i vitvinsvinäger kan bidra till att det blir mjukare, eller till och med i hårbalsam.
  • Välj mjukare ylle, som merinoull, mohair och kashmir.

Sammanfattningsvis, även i fallet med ylle är kvaliteten märkbar vid kontinuerlig och långvarig användning. Självklart finns det metoder för att minska risken för att ylle ska orsaka klåda, och de är också ganska effektiva.Men som på många områden måste valet göras uppströms, med fokus på kvalitet. Din hud kommer att tacka dig.

Advertisement