Den senaste terrängfordonet från Mercedes kan rotera runt sig själv: men vad gör den funktionen för nytta?

av Titti Carlberg

18 Januari 2024

Den senaste terrängfordonet från Mercedes kan rotera runt sig själv: men vad gör den funktionen för nytta?
Advertisement

Bilarnas värld utvecklas ständigt. Under årens lopp har vi sett enorma förändringar och subtila innovationer som har revolutionerat vår användning av bilar. Varje nyhet motsvarar specifika behov och visar att det finns en anledning till att de existerar. Men kan man säga samma sak om den nya funktionen som introducerats av Mercedes? Låt oss se vad det handlar om.

Rotera bilen i 360°: den nya funktionen hos Mercedes Concept EQG

Rotera bilen i 360°: den nya funktionen hos Mercedes Concept EQG

Mercedes-Benz/X

Hjul som vrider sig själv för en bättre parkering, förarlösa bilar, flygande taxibilar som kör passagerarna uppe i stadshimlen. Vi kan inte säga att bilvärlden inte har haft sin del av innovationer. Och Mercedes vill inte bli överträffad: under presentationen av sin Concept EQG i Las Vegas visade de den nya funktionen som gör att terrängfordonet kan rotera runt sig själv. I 360°, det vill säga ett helt varv. Möjligheten att rotera bilen 360° förvånade de närvarande, som kunde se den live under gatuföreställningen. Nu är det många som undrar hur Mercedes utvecklade denna teknik och framför allt vad det egentligen är bra för. I en kommentar till inlägget där de presenterar funktionaliteten skrev Mercedes:

G-Turn funktionen får inte användas på allmän väg. Denna föreställning utfördes på en avstängd väg med stöd av lokalpolisen och på en väl förbered väg.

Advertisement

"Men vad är det bra för?" Kommentarer på internet

"Men vad är det bra för?" Kommentarer på internet

Mercedes-Benz/X

På internet behövs det verkligen inte mycket för att skapa diskussioner mellan entusiaster, proffs och helt enkelt nyfikna. Inlägget där Meredes tillkännager G Turn genererade flera kommentarer dedikerade till möjligheten att Concept EQG roterar runt sig själv. En webbanvändare kan inte vänta på att få köra detta Mercedes terrängfordon, men många andra undrar vad denna funktion ska vara bra till. I själva verket, också tack vare budskapet från biltillverkaren, vilken nytta kan det ha att rotera bilen runt sig själv? Man får inte göra det på allmänna vägar, så då återstår bara privata och grusvägar: det är trots allt för de senare som Concept EQG skapades. Slutligen ställer en av de mer irriterade frågan "hur är det möjligt?". Och Mercedes svarar "allt är möjligt".

Hur roterar Concept EQG runt sig själv

Trots det effektfulla svaret finns det en förklaring. Tekniskt sett roterar Mercedes Concept EQG inte 360° runt sig själv utan 720. Vilket betyder att den kan utföra 2 hela varv innan den stannar. För att göra detta använder den fyra motorer som ger olika rörelser till varje hjul, vilket gör rotationen möjlig. Utöver detta tar Concept EQG upp linjerna i Mercedes G-klass med en enorm skillnad: de fyra motorerna är elektriska.

Längre fram kommer vi få svar på om denna EQG lever upp till den ikoniska G-klassens 40-åriga historia. För tillfället är uppmärksamheten riktad mot detaljerna, idéer om ett helt elektriskt terrängfordon och många löften. Bland dessa utmärker sig möjligheten att rotera runt sig själv. Detta har förvånat många bilister, men vi är säkra på att den kommer bidra till att skriva framtiden för terrängkörning.

Advertisement