Vissa militäruniformer har USA:s flagga omvänd: vet du varför

av Titti Carlberg

22 December 2023

Vissa militäruniformer har USA:s flagga omvänd: vet du varför
Advertisement

Du har med största sannolikhet ha sett det någon gång: på vissa amerikanska militäruniformer är flaggan med stjärnor och ränder placerad omvänt med stjärnorna till höger istället för till vänster. Känner du till skälen bakom detta?

Advertisement
https://www.pexels.com/it-it/foto/uomo-in-piedi-sul-palco-1340504/

https://www.pexels.com/it-it/foto/uomo-in-piedi-sul-palco-1340504/

Den "omvända flaggan" är en utmärkande del av Amerikas militäruniform särskilt när den sitter på höger arm.

Denna konfiguration är utformad för att skapa en illusion av att flaggan vajar i vinden när bäraren rör sig framåt. I detta sammanhang är det blå fältet med stjärnor, som representerar den mest hedervärda delen av flaggan, placerad högt upp och, när en soldat marscherar, ger den fastsydda flaggan på armen intrycket av att fladdra i vinden.

För att uppnå denna effekt placeras kantonen, eller rektangeln med stjärnorna på höger sida. Om det var tvärtom, med kantonen till vänster, skulle flaggan se ut att vaja bakåt, som om den hängde i sina ränder, vilket inte skulle visa de dynamiska rörelserna framåt på ett korrekt sätt.

Advertisement

Vad säger "Flaggkoden" om den omvända flaggan?

Vad säger "Flaggkoden" om den omvända flaggan?

U.S. Army Southern European Task Force/ Flickr- CC BY 2.0

Enligt United State Flag Code, även kallad US Flag Code, som ursprungligen introducerades 1923, är det viktigt att förhindra att den nationella flaggan nuddar marken eller visas upp och ner. Dessa direktiv är en del av en uppsättning riktlinjer som syftar till att säkerställa respekt för och korrekt presentation av den amerikanska flaggan.

Denna regel har dock ett undantag för flaggor tryckta på tyg, till exempel på militäruniformer.

I regeln står det att: "Den fullfärgade tygkopian av USA:s flagga bärs så att fältet med stjärnor eller flaggans fullständiga titel är vänt framåt".

Institute for Heraldry klargjorde frågan om den omvända flaggan och förklarade att när den bärs på höger ärm är det lämpligt att vända designen så att kantonen (delen med stjärnorna) är vänd mot betraktarens högra sida. Detta symboliserar bilden av flaggan som vajar i vinden när personen som bär den rör sig framåt.

Vilka amerikanska militäruniformer har en omvänd flagga?

Vilka amerikanska militäruniformer har en omvänd flagga?

https://www.pexels.com/it-it/foto/libri-banner-liberta-stati-uniti-d-america-8850768/

USA:s flaggkod reglerar användningen av gradbeteckningarna på militäruniformer, rymdfarkoster och flygplan. I synnerhet amerikanska armén applicerar den omvända flaggan på höger ärm på sina uniformer.

Men även Marinen och Air Force följer denna praxis, där marinen använder den omvända flaggan på ärmarna på arbetsuniformer av typ II och III, och Air Force antar den på kamouflageuniformer och, med större flexibilitet, flygoveraller. Marine Corps har dock inte amerikanska flaggor på sina uniformer.

Denna princip sträcker sig även till rangordnade gradbeteckningar som en örn för överstar och marinens kaptener, som alltid är vända framåt för att återspegla hederspositionen i heraldik. I vissa fall, som i Apollo-astronauternas rymddräkter, är flaggan placerad på vänster axel, på ett korrekt sätt, så att det ser ut som att flaggan fladdrar från en stång i vinden.

Advertisement