USA: flera miljarder cikador dyker upp från marken efter 17 års frånvaro, skådespelet är imponerande

av Titti Carlberg

28 Maj 2021

USA: flera miljarder cikador dyker upp från marken efter 17 års frånvaro, skådespelet är imponerande
Advertisement

Det är inte alla som gillar insekter: det är säkert. Att leva med dessa varelser, om än små, kanske ofarliga och ofta nästan "osynliga", är en stor utmaning för många. Tusentals människor vet att i vissa delar av USA upplever de just nu en riktig mardröm på grund av ett massivt och oväntat naturfenomen.

Vad har hänt? Enkelt men imponerande: miljarder cikador har dykt upp från marken efter att ha tillbringat flera år under jord, i ett "ungt" och omoget livsstadium. Nu var dessa varelser redo att komma ut och reproducera sig, och bokstavligen förorsaka kaos bland invånarna i de östra staterna. Bilderna talar för sig själv: låt oss ta en närmare titt på det.

via USA Today

Sufficient-Dream4579/reddit

Sufficient-Dream4579/reddit

Glöm de klassiska cikadorna som vi är vana att se och höra i Europa: dessa är Magicikada, ett släkt som är utbrett i Nordamerika med en livscykel som sträcker sig från 13 till 17 år. Deras "invasion" var redan förutsedd, just under vårperioden i maj. Dessa insekter tillbringar år i ett ungdomsstadium, kallat "nymf" och efter 4-6 veckor kommer de upp från marken och reproducerar sig.

Advertisement
James St. John/Flickr

James St. John/Flickr

Cikadorna som dök upp våren 2021 föddes omkring år 2004. Imponerande, eller hur? Oavsett om du älskar eller inte fruktar insekter så måste du erkänna att bilderna som tagits av invånarna i dessa delar av USA är ganska otroliga.

Imgur

Imgur

Insekterna finns bokstavligen talat överallt: det räcker med att gå ut för att inse hur kraftfull naturen är i just denna manifestation.

På grumd av deras livscykel är det ett skådespel som många lyckas delta i bara några få gånger, på samma sätt som att det är ett fenomen begränsat till nordöstra USA.

Det som är fantastiskt med dessa cikador är hur de lyckas överleva under jorden trots attacker från andra djur. Detta är en funktion som, än i dag, förvirrar forskare, som inte heller kan förklara hur dessa insekter lyckas synkronisera sig när tiden att komma upp till ytan har kommit.

Advertisement
USA: flera miljarder cikador dyker upp från marken efter 17 års frånvaro, skådespelet är imponerande - 6

Teorierna, i denna bemärkelse, är många, och alla involverar biologiska och miljömässiga element tack vare vilka magicicada kan hålla koll på tiden och förstå när det är dags att överge deras underjordiska tillflykt.

Tom Bilbo/Twitter

Tom Bilbo/Twitter

Oavsett vilken "hemlighet" de döljer är en sak säker: att bevittna ett sådant spektakel är både fascinerande och skrämmande.

Advertisement

De foton som invånarna i dessa områden har dokumenterat fenomenet som kan skapa panik för många människor: tänk dig att gå ut och hamna mitt i en svärm av miljarder insekter som dessa, ofta samlade i stora grupper och på de mest otänkbara platserna. Skulle du kunna hålla dig lugn? En liten tröst är att deras "framväxt" bara varar i några dagar...

Advertisement