Varför vi vaknar med dålig andedräkt: de vanligaste orsakerna och hur man förhindrar det

av Titti Carlberg

10 December 2023

Varför vi vaknar med dålig andedräkt: de vanligaste orsakerna och hur man förhindrar det
Advertisement

Att vakna med dålig andedräkt är en ganska vanlig, om än obehaglig, upplevelse. Detta är ett utbrett fenomen som beror på aktiviteten hos de bakterier som finns i munnen. I den här artikeln kommer vi att se vad orsakerna till dålig andedräkt på morgonen är, hur man förhindrar det och vilka de viktigaste åtgärderna är.

Advertisement

Varför vaknar vi med dålig andedräkt?

Varför vaknar vi med dålig andedräkt?

Freepik

Låt oss börja med en premiss: att vakna med dålig andedräkt är helt normalt i sig. Dålig andedräkt på morgonen är i själva verket resultatet av nattlig bakterieaktivitet som uppstår i vår mun. Den inre miljön tillåter bakterier att föröka sig, särskilt på grund av bristen på saliv, och att bryta ner matrester som finns mellan tänderna, på tungan eller på tandköttskanten. Som en del av ämnesomsättning frigör bakterierna sedan de kemiska föreningar som orsakar dålig andedräkt. Därför, om morgonhalitos är gemensamt för alla, kan dess intensitet variera från individ till individ, av en rad olika anledningar. I själva verket bör den negativa effekten av tobak och vissa läkemedel, som kan främja bakteriell förökning, inte underskattas.

Dessutom, i en studie från Helsingfors universitet, publicerad 2022 i Journal of Breath Research, identifierade forskare några av de föreningar som orsakar dålig andedräkt. Analys av utandningsproverna avslöjade stora mängder metaniol och dimetylsulfid, föreningar som luktar väldigt illa. Dessutom visade det sig att dessa föreningar minskar avsevärt genom att borsta tänderna.

Advertisement

Hur förhindrar man dålig andedräkt vid uppvaknandet?

Hur förhindrar man dålig andedräkt vid uppvaknandet?

Freepik

Som vi har sett ligger den främsta orsaken till dålig andedräkt vid uppvaknandet i aktiviteten hos bakterier, som bearbetar matrester som finns kvar i munnen. Ett bra sätt att begränsa och förebygga dålig andedräkt på morgonen är därför att vara uppmärksam på kosten. Förutom att undvika starkt smaksatt mat och dryck på kvällen är det viktigt att hålla sig hydrerad innan sänggåendet och låta bli att röka. Lika viktigt är det att minska konsumtionen av fet, kryddig och processad mat.

Likaså är noggran munhygien, inklusive en bra rengöring av tänder och tunga, nödvändig innan man ska sova. Snabb behandling av en eventuell tandköttsinflammation kan också hjälpa till att bevara frisk andedräkt och förhindra mer än vanlig morgonhalitos.

Botemedel mot dålig andedräkt

Botemedel mot dålig andedräkt

Pexels

Ä ena sidan är den bästa metoden att förebygga dålig andedräkt på morgonen. Å andra sidan finns det botemedel mot dålig andedräkt som kan hjälpa dig att börja dagen på ett annat sätt. Att borsta tänderna, skölja med munvatten och rengöra tungan är praktiska lösningar som borde vara en del av allas morgonrutin. Utöver detta kan tugga persilja ha antibakteriella effekter, samtidigt som en frukost med äpplen eller selleri stimulera salivproduktionen. Och saliv är ett naturligt sätt som vår kropp använder för att rengöra munnen. Att tugga sockerfritt tuggummi är ett snabbt och effektivt alternativ, men med ett men. I själva verket stimulerar tuggummi produktionen av magsaft, eftersom det förbereder magen för en måltid och därför indirekt kan orsaka en framtida dålig andedräkt.

Sammanfattningsvis är att förebygga dålig andedräkt på morgonen den bästa lösningen. Det är viktigt att komma ihåg att kombinera medvetna matval med dagliga hygienrutiner. Genom att integrera god munhygien i en hälsosam livsstil blir det möjligt att få ett mindre traumatiskt uppvaknande, och framför allt hälsosammare.

Advertisement