Varför hickar vi? Utlösande faktorer och användbara knep för att snabbt bli av med den?

av Titti Carlberg

08 November 2023

Varför hickar vi? Utlösande faktorer och användbara knep för att snabbt bli av med den?
Advertisement

Att hicka, särskilt om den är ihållande, kan vara riktigt irriterande. Men vad är det som orsakar denna märkliga fysiologiska mekanism och vad ska vi göra för att bli av med den
Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

Varför hickar vi? De möjliga orsakerna

Varför hickar vi? De möjliga orsakerna

Pixabay

Hicka kan uppstå vid de mest olikartade tidpunkterna och skämma ut oss när de uppstår vid olämpliga ögonblick, som till exempel sociala eller arbetsrelaterade tillfällen där det är viktigt att upprätthålla en viss formalitet. Det är i själva verket ett ofrivilligt ljud som genereras av en spasm i diafragman, det muskellager som finns under lungorna och som tillsammans med de interkostala musklerna gör att vi kan andas.

När spasmen uppstår, fångar dessa muskler luft i lungorna och även denna plötsliga inandning leder till en plötslig stängning av epiglottis, vävnadsfliken som stängs ovanför luftstrupen för att hindra oss att andas in vätskor, mat och saliv, vilket orsakar det berömda "hicket" som vi alla har drabbats av någon gång.

Normalt försvinner hickan av sig själv inom någon minut, men om den är långvarig kan det vara ett tecken på bakomliggande orsaker som bör utredas. Det som utlöser hicka är stimulering av vagusnerven, som reglerar kroppens ofrivilliga funktioner, och av mellangärdesnerven, som styr diafragmans muskelaktivitet.

Orsakerna till detta fenomen är ganska okända, men vissa triggers kan inkludera cigarettrökning, konsumtion av alkohol, kolsyrade drycker, kryddig och het mat, äta för snabbt, obehagliga lukter, ångest och graviditet.

Men om hickan orsakar dig obehag finns det några knep och lösningar du kan göra för att bli av med den snabbare.

Advertisement

Metoder mot hicka: vanliga botemedel

Metoder mot hicka: vanliga botemedel

Pexels

Det finns flera metoder för att bli av med hicka. Vissa är vanliga och välkända, och du har säkert hört talas om dem alla, medan andra har kraften att komma till hjälp utan din fantasi.

 • Andas djupt: vi vet att den här tekniken är den första man tänker på, liksom att hålla andan eller andas in i en papperspåse. Att kontrollera andningen är den första metoden man tänker på för att hantera kontrollerande hicka, men man kan också prova...
 • Dricka ett glas varmt vatten långsamt, med lite honung i;
 • Äta färsk ingefära eller en sked socker;
 • Bita i en citron och svälja saften;
 • Gurgla;
 • Låta sig skrämmas av någon som säger "bu!".

Men även om icke-andningsmedel tros vara till hjälp, finns det inga vetenskapliga bevis för att visa deras effektivitet. De mest kända teknikerna för att bli av med hicka gäller stimulering av vagusnerven.

Åtgärder för att avvärja hicka: stimulering av vagusnerven

Åtgärder för att avvärja hicka: stimulering av vagusnerven

Pexels

De mest testade metoderna för att bli av med irriterande hicka gäller stimulering av vagusnerven och inkluderar:

 • Valsalva-manöver: andas ut, täck näsan och munnen med händerna. Denna metod används även för att hantera vissa hjärtarytmier.
 • Tryck vid ögonen: tryck lätt med fingrarna på dina slutna ögon. Denna teknik har använts i över ett sekel och det finns till och med specialverktyg att använda.
 • Att svälja is: att äta en granita eller en glass, suga på en isbit eller fryst smoothie stimulerar vagusnerven med möjlig framgång. Undvik dock att äta något varmt direkt efteråt.
 • Täpp till öronen: Att ändra trycket i öronen kan hjälpa dig att bli av med din hicka. För att göra detta kan du smutta på vatten genom ett sugrör eller ta en klunk direkt från glaset eller flaskan. Täpp till öronen innan du sväljer.
 • Dra i tungan: denna metod går ut på att sticka ut tungan och dra den neråt mot hakan.
 • Liggande position: lägg dig på rygg och för dina böjda knän mot bröstet, så nära som möjligt, tryck med händerna i ungefär en minut.

I vilket fall som helst, om hickan inte går över av sig själv och varar i över två dagar, kan den vara kronisk och kräva läkarvård. 

Kände du redan till dessa metoder för att bli av med hicka?

Advertisement