Livsmedelsbutikernas knep för att få dig att spendera mer: känner du till dem?

av Titti Carlberg

21 Oktober 2023

Livsmedelsbutikernas knep för att få dig att spendera mer: känner du till dem?
Advertisement

Det faktum att stormarknader använder lister och riktade knep för att få oss att köpa så mycket som möjligt är ingen nyhet: det är trots allt deras uppgift, men för att undvika att spendera mer än nödvändigt är det nyttigt att känna till dem och lära sig "försvara sig".
Låt oss se vilka som är de mest effektiva knepen för att göra din plånbok lättare och hur du kan spara pengar.

Advertisement

Handla på stormarknad och omedvetna strategidrivna köp

Handla på stormarknad och omedvetna strategidrivna köp

Freepik

Hur ofta händer det att du måste gå och handla bara ett fåtal varor och kommer hem med fler kassar än förväntat? Att gå in i livsmedelsbutiken och komma ut som en vinnare kan vara en riktig utmaning, eftersom du omedvetet står inför en sorts "strid" på fältet: uppdraget är att kunna undvika de strategier som lagts in för att få dig att spendera mer. Hur övervinner man de hindren?

Det första du bör göra är att "lära känna fienden", eftersom du utan medvetenhet och rätt information kommer att navigera blint genom gångarna, totalt försvarslös. Naturligtvis, ironi åsido, är syftet med stormarknader inte att skada eller lura dig, utan bara göra sitt jobb, precis som alla andra: i huvudsak att lyckas tjäna pengar.

Bakom detta projekt finns marknadsföringsstrategier, noggrant studerade och omsatta i praktiken: de kan vara så effektiva att du går in i syfte att köpa lite bröd och en liter mjölk men finner dig själv med en vagn full av produkter som du kanske inte gillar, men de kanske behövs. Den mest märkliga aspekten av allt detta är att du kommer att tro att det bara är du som är ansvarig för dina beslut, vilket uppenbarligen är sant, men du kommer knappast att inse att du på något sätt har blivit "guidad" i att lägga till den ena artikeln efter den andra.

Så vilka strategier tillämpas av stormarknader för att få dig till kassan med största möjliga mängd varor?

Advertisement

Supermarketsstrategier för att få dig att handla mer: här är vilka de är

Supermarketsstrategier för att få dig att handla mer: här är vilka de är

Pixabay

Knepen för att få dig att köpa fler saker än du förväntade dig är många och olika, vilket skapar en blandning av oanade stimuli från det ögonblick du går in i affären tills du har betalat.
Dessa är det:

 • Vagnens storlek: vissa stormarknader har valt att erbjuda kunderna större vagnar för att omedvetet lura dem att fylla dem med fler varor. Jämfört med sjuttiotalet har faktiskt deras storlek tredubblats. Och inte av en slump!
 • Produktplacering: hyllplats kostar pengar. För vem? Till tillverkaren av varan förstås. Det är bara de större märkena som har råd med mittenhyllan, det vill säga den som finns i ögonhöjd, och det är också de som är dyrast.
 • Tidsbestämda erbjudanden: erbjudanden med ett utgångsdatum, begränsat till helgen eller några dagar, förmår dig att köpa den rabatterade produkten medan den fortfarande är tillgänglig. Det skapar en känsla av brådska och oupprepbarhet, men är priset verkligen överkomligt?
 • Cross-selling: denna teknik innebär att man säljer en produkt i början av varje gång, på de mindre lägre hyllorna i sikte, bland en rad artiklar med fullt pris som kan fresta dig.
 • Annonser: reklam har en stor kraft och annonser som "3x2" verkar väldigt bra och övertygar dig lätt att köpa den extra biten för att spendera mindre. Men behöver du den verkligen?

 

Andra effektiva knep för att få dig att handla mer

Andra effektiva knep för att få dig att handla mer

Freepik

 • Belysning: även ljusets intensitet är utformat för att framkalla köp av en specifik produktkategori. Till exempel tänds frysavdelningen bara när någon närmar sig den, eller så blir ljuset starkare när du passerar genom gången, vilket leder till att du vänder blicken mot de produkter du annars skulle ha ignorerat.
 • Stativ: bland avdelningarn kan du märka närvaron av stationer som blockerar passagen vilka vanligtvis innehåller särskilt dyra snacks.
 • Placeringsändringar: med jämna mellanrum flyttas produkter till en annan avdelning eller plats. Detta tvingar dig att leta efter dem och ändra din vanliga väg, vilket innebär att du tillbringar mer tid i affären och ser föremål som du annars aldrig skulle lägga märke till. Det finns dock en anledning till varför vinflaskorna är placerade längst in i livsmedelsbutiken.
 • Dofter: tidigt på morgonen eller vid lunchtid tar delikatessbutiken fram färdiglagad väldoftande maträtter. Att rikta in sig på luktsinnet är en inbjudande taktik, eftersom du vill tillfredsställa din aptit med ett snabbt och billigt köp, men ett som smakar hemlagat och påminner om din barndom.
 • Musik: den är ofta avkopplande i syfte att få dig på gott humör (och därför mer benägen att handla mer), den får dig också att förflytta dig långsamt framåt, för att stanna en extra stund i butiken. Men när livsmedelsbutiken är proppfull blir takten högre och snabbare för att omedvetet få dig att skynda på med dina inköp.
 • Priser: om du är uppmärksam slutar många priser med siffran 5 eller 9. Vår hjärna registrerar oftast bara den första siffran, utan att ägna alltför mycket uppmärksamhet åt resten. På så sätt är vi inte helt medvetna om priset.
 • Kakel: vissa stormarknader placerar mindre plattor i gångarna som har dyrare produkter. Varför? Ljudet från vagnens hjul på golvet kommer att få dig att sakta ner farten och se dig omkring bättre.
 • Impulsköp: hyllorna är placerade mellan kassorna med produkter som säljs på ett utrymme per centimeter och inte meter, och är de dyraste. Denna strategiska position är väldigt effektiv och medan du väntar på att kön ska röra sig framåt, utvärderar du nyfiket dessa artiklar.
 • Sista minuten: föremålen som hittas vid kassan är som de i början av kön och som håller dig sällskap när du står och väntar på din tur. Under denna tid är målet att få dig att bestämma dig för om du ska lägga till en i dina utgifter.

 

Knep för att spara när du handlar på stormarknader

Knep för att spara när du handlar på stormarknader

Pixabay

Nu när du känner till stormarknadernas hemligheter för att få dig att handla mer, låt oss se vilka knep du kan adoptera för att spara när du handlar:

 • Tänk efter noga: en produkts eleganta och inbjudande förpackning är inte automatiskt synonymt med kvalitet. Kontrollera ingredienserna innan du bestämmer dig för att köpa den eller inte, men fråga dig först och främst om du verkligen behöver den.
 • Handla inte när du är hungrig: att gå in i en livsmedelsbutik på fastande mage är skadligt för din plånbok. Oundvikligen kommer du fylla din varukorg med läckra produkter som du inte kan vänta med att smaka, men som du annars aldrig skulle ha köpt.
 • Kontrollera rabatterna: när du betalar, kontrollera att rabatterna verkligen tillämpas på kvittot.
 • Kasse: kassar kostar också, om än lite, men med tiden kan du spara genom att ha en egen kasse med dig hemifrån.
 • Ladda ner kuponger: om din betrodda livsmedelsbutik erbjuder kuponger och rabatter på webbplatsen, konsultera den regelbundet för att ladda ner dem och använda dem.
 • Inköpslista: håll dig troget till listan över varor du behöver utan att bli distraherad.
 • Blicken: rikta blicken mot toppen och botten av hyllorna, där de billigare och mindre kända märkena oftast finns mindre synligt.

Kände du redan till vilka knep livsmedelsbutikerna använder för att få dig att spendera mer?

Advertisement