Den där vattniga ytan på ytan på yoghurt: detta är vad det egentligen är

av Titti Carlberg

21 Oktober 2023

Den där vattniga ytan på ytan på yoghurt: detta är vad det egentligen är
Advertisement

Många människor tycker om yoghurt och konsumerar det varje dag, men det finns en aspekt av denna produkt som orsakar en viss förvirring: när den väl öppnats märker vi ofta att den är vattnig på ytan.
Låt oss se vad det beror på och om vi borde ta bort det innan vi äter.

Advertisement

Yoghurt, ett hälsosamt livsmedel rik på nyttiga näringsämnen

Yoghurt, ett hälsosamt livsmedel rik på nyttiga näringsämnen

Schnee (talk)/Wikimedia commons

Yoghurt är ett hälsosamt livsmedel som kan ätas när som helst under dygnet. Den väljs dock ofta som huvudingrediens vid frukosten eller som eftermiddagsmellanmål, vilket ger en smekning på gommen med sin mjuka och krämiga konsistens. Grundsmaken är lätt syrlig, men det finns många varianter och lika många smaker att välja mellan. 

Det är ett populärt livsmedel över hela världen, framställt genom jäsning av mjölk med mjölksyrabakterier, såsom Lactobacillus bulgaricus och Streptococcus thermophilus, som omvandlar laktos, som finns i föreningen, till mjölksyra, ansvarig för den typiska smaken.

Yoghurt kan inte bara konsumeras naturligt, utan också användas i många recept och är en utmärkt källa till kalcium, probiotika, proteiner och andra näringsämnen som är grundläggande för vår hälsa. Förutom att främja tarmens välbefinnande, hjälper den matsmältningen, stärker immunförsvaret och erbjuder oss ett inbjudande kostalternativ.

Naturligtvis är yoghurt med låg fetthalt, utan tillsatta sockerarter och andra tillsatser, att föredra, men det är i vilket fall som helst ett bra matval. Men när du väl har öppnat yoghurtmuggen har du säkert lagt märke till närvaron av vätska. Faktum är att det ofta finns en ansamling vätska på den krämiga ytan, men vad är det egentligen och vad är det som orsakar den? Bör man ta bort det innan man njuter av sin yoghurt?

Advertisement

Den vattniga vätskan på yoghurtens yta: detta är vad det är och varför det finns

Den vattniga vätskan på yoghurtens yta: detta är vad det är och varför det finns

Pexels

Det är många som förblir tveksamma och funderande när de stirrar på sin yoghurt: innan de sticker ner skeden i den för att börja äta, kan den vattniga ytan orsaka ett förvirrat och undrande ansiktsuttryck. Det är faktiskt inte vatten, eller rättare sagt inte bara: vätskan man ser är vassle, ett protein som finns naturligt i mejeriprodukter. Det är dessutom väldigt fördelaktigt, eftersom det innehåller en stor mängd mjölkproteiner och andra värdefulla näringsämnen, såsom D-vitamin, kaluim och kalcium.

Anledningen till att det lägger sig på ytan av yoghurten är kopplat till beredningen av produkten: med tiden lossnar vasslen, också på grund av hur den lagras.

Vid tillverkning av yoghurt värms och delvis kokas mjölk, varefter det jäser, i uppvärmningsfasen genomgår proteinerna  som finns i vasslen en denatureningsprocess och binder till andra proteiner, vilket gör slutprodukten tjockare. Vid det här laget kyls mjölken då de bakterier som behövs för jäsningen tillsätts, vilka tillsammans med mjölksyran bildar en sorts gel: yoghurten blir vid det här laget fastare och vasslen kan läcka ut.

Processen att bereda yoghurt är ganska komplicerad och kan förändras med tiden: blandningen kommer knappast att förbli kompakt och med tanke på vasslens vätska och därför mindre tjocka konsistens kan denna lossna och samlas på ytan.

Inget att oroa sig för, även om detta fenomen i vissa sorters yoghurt är särskilt tydligt, som i grekiska och isländska i dessa fall, är ofta utrustade med pergamentpapper, som hjälper till att absorbera vätskan, medan vissa produkter har en tillsats av gelatin eller emulgeringsmedel för att lösa problemet. Detta är dock ett rent estetiskt val, med tanke på att detta ämne absolut inte är skadligt, tvärtom, men många människor uppskattar fortfarande inte åsynen av det. 
Så vad ska man göra om man inte står ut med åsynen av detta?

Hur man löser problemet med den vattniga vätskan på yoghurtens yta

Hur man löser problemet med den vattniga vätskan på yoghurtens yta

Curioctopus

Om, även efter att ha fått reda på vad det är, att se denna vätska på yoghurten gör att du tappar aptiten kan du lösa problemet själv:ingen tillverkare kan garantera att du kommer att få en perfekt tjock och homogen produkt, trots deras ansträngningar att lyckas, men det finns ingen anledning att lämna den som den är. 

För att eliminera vätskan, åtminstone från din blick, är allt du behöver göra är att röra runt med skeden i yoghurten tills vasslen tjocknat: på detta sätt kommer du att kunna få alla näringsmässiga fördelar samtidigt som du njuter av ett estetiskt tilltalande livsmedel.

Alternativt, innan du öppnar din yoghurt, skaka den som om det vore en flaska: när skyddsfliken har tagits bort kommer vasslen att blandas i i produkten och döljas för din blick.

Om du däremot föredrar att avstå alla dess fördelar och det enda du vill är att få bort vätskan, är det bara att hälla den på en sked tills du har fått bort allt.

Hur man förvarar yoghurt under en längre tid

Oavsett om du gillar närvaron av vassle eller inte, är det grundläggande att konsumera en färsk och korrekt konserverad produkt:

  • För att få din yoghurt att hålla längre, är knepet korrekt kylning. Efter att du har köpt den bör du så snabbt som möjligt ställa den i kylskåpet på en temperatur runt 4 grader och inte öppna den förrän du ska äta den.
  • Om det är en stor förpackning och tillräcklig för flera användningsområden, se till att skeden är ren efter varje användning och stäng muggen hermetiskt innan du ställer tillbaka den i kylen.
  • Om du har köpt flera förpackningar, ett lager som ska räcka i några veckor, är det att föredra att frysa in dem: yoghurt, om den placeras i frysen, kan hålla i upp till en eller två månader utan att smaken förändras.

Och du, tycker du om yoghurt? Stör den vattniga konsistensen dig eller har du inga problem med den?

Advertisement