Varför säljs apelsiner i rött nätt? Valet är inte slumpmässigt

av Titti Carlberg

12 November 2023

Varför säljs apelsiner i rött nätt? Valet är inte slumpmässigt
Advertisement

Shopping innebär att gå till marknaden eller livsmedelsbutiken för att noggrant utvärdera de produkter vi behöver och rationellt välja det man bestämt sig för att köpa, eller hur? Tja, inte riktigt. Både stormarknader och tillverkare antar olika strategier som bara har ett syfte: att sälja en specifik produkt och helst så mycket som möjligt av den. Det här är knep som ofta använder sig av förpackningar: låt oss se hur.

Advertisement

Den viktigaste regeln för förpackningar: färgade köps mest

Den viktigaste regeln för förpackningar: färgade köps mest

Freepik

Färgen är en av de mest fascinerande komponenterna i förpackningar, särskilt om vi pratar om livsmedelsprodukter. Inledningsvis kan vi vara frestade att säga att färgen på en förpackning tjänar till att skilja en produkt från en annan. Och på sätt och vis är det sant, men det finns så mycket mer. 

Satyendra Singh, professor i marknadsföring vid University of Winnipeg i Kanada, förklarar det bra i en ny studie om färgens inverkan på marknadsföring. Enlight Singh fattar konsumenter beslut inom de första 90 sekunderna efter att ha sett en produkt. Och valet de gör baseras en procentandel som kan nå upp till 90% uteslutande på förpackningens färg.

Ur denna synvinkel tenderar nyanser som grönt och brunt att sälja oss en produkt som är hälsosam, naturlig och ekologisk. Tänk bara på all ekologisk, vegetarisk och vegansk mat: allt med en distinkt färgpalett som skriker "natur" från varje detalj. Detsamma kan också sägas om etiketter och förpackningar: mjuka färger antyder något äkta medan  ljusa ofta får en att tänka på konstgjorda ingredienser.

Advertisement

Hur livsmedelsförpackningarna lurar oss

Hur livsmedelsförpackningarna lurar oss

Freepik

Av vad vi har sett hittills framstår färgvalens roll i försäljningen av en produkt tydlig, särskilt om det är ett livsmedel. Men producenterna använder ofta också andra strategier, alla kopplade till förpackningar, som i stor utsträckning använder dessa element:

  • Färgen på förpackningen. Som vi har sett leker företagen med färgpsykologi, påverkar känslor och övertygar oss att köpa något, enbart baserat på ytan. Och inte på själva produkten. 
  • Bilder och fotografier. Gröna ängar och glada djur i matförpackningar, de vill övertyga om att den förpackningen är naturlig och hälsosam, även om den inte är det. Stora distributörer får sina produkter från hundratals gårdar, och leveranskedjan är inte som de vill att du ska tro.
  • Pappersförpackning. Pappers- eller kartongförpackningar har ett rustikt utseende, återigen ett försök att få en produkt att framstå som hälsosammare. Det är förstås viktigt att välja alternativ till plast, men det är en sak att bestämma sig medvetet, och en annan sak att köpa något bara för att det är inpackat i papper.

Ett specialfall: varför säljs apelsiner i röda nätpåsar?

Ett specialfall: varför säljs apelsiner i röda nätpåsar?

Freepik

En av de mest intressanta tillämpningarna av det vi har sagt är fallet med apelsiner. Gå bara till vilken stormarknad som helst, gå till frukt- och gröntavdelningen och fråga dig själv: men varför säljs apelsiner i röda nätpåsar? Anledningen är väldigt enkel: färgen på förpackningen påverkar uppfattningen av produkten, i detta fall apelsiner. I själva verket, när de kombineras med rött, sticker den orangea färgen ut mycket mer. På så sätt blir konsumenterna övertygade om att de apelsinerna är av bättre kvalitet.

Att placera en apelsin bredvid gult, grönt, eller blått skulle få en annan effekt. Lite som vad som händer med citroner: dessa frukter har inga röda nätpåsar, utan gula eller gröna, för att framhäva det gula. Detta är ett tydligt exempel som indikerar hur våra livsmedel ofta dikteras av produkternas förpackning . Kanske är den maten eller frukten verkligen bättre än någon annan, men i försäljningsprocessen blir den verkliga kvaliteten en sekundär variabel, ersatt av den upplevda kvaliteten. Och av färgerna.

Advertisement