Att lyssna på heavy metal är bra för din mentala hälsa, även om du inte tror det

av Titti Carlberg

06 November 2023

Att lyssna på heavy metal är bra för din mentala hälsa, även om du inte tror det
Advertisement

För en lekman verkar heavy metal långt ifrån lugn och mental hälsa. Ändå representerar metal ett av de mest anmärkningsvärda exemplen där kombinationen av musik och hälsa har många fler fördelar än du kanske tror. Så låt oss se vad fördelarna med att lyssna på heavy metal är och myterna om metalheads som vi verkligen borde sluta tänka på.

Advertisement

Att lyssna på heavy metal är bra för dig: hälsofördelarna

Att lyssna på heavy metal är bra för dig: hälsofördelarna

Freepik

Heavy metal förknippas ofta med intensiv energi, kraftfulla ljud och intressanta texter. Och för de som älskar den här genren kan det att lyssna på heavy metal även ha en positiv inverkan på den mentala hälsan. Nedan har vi listat hälsofördelarna med heavy metal:

  • Acceptans och känsla av tillhörighet: Heavy metalälskare finner ofta en känsla av tillhörighet genom att dela musiksmak, inklusive genom att delta i möten och på konserter.
  • Kognitiv funktion: en studie från 2015 visade att heavy metalälskare tenderar att tänka mer logiskt och komplext än andra. 
  • Stöd vid depression och ångest: Heavy metal kan vara ett giltigt stöd för dem som kämpar mot depression, eftersom det hjälper till att minska negativa känslor och stress.
  • Bearbetar intensiva känslor: de som lyssnar på heavy metal bearbetar intensiva känslor, de släpper ut känslorna på ett kontrollerat sätt.

Advertisement

Heavy metal låter dig ventilera din ilska, enligt forskare

Heavy metal låter dig ventilera din ilska, enligt forskare

Pexels

Och just frågan om ilska var föremål för en studie som försökte förstå hur att lyssna på extrema genrer kan hjälpa till att bearbeta känslor. Deltagarna delades in i två grupper, en kontrollgrupp och en som lyssnade på heavy metal, försiktighetsåtgärder vidtogs också för att undvika yttre påverkan.

Forskarna ställde flera dikotoma frågor för att undersöka hur lyssnandet på extrem musik bearbetade känslor. I de flesta fallen har genrer som heavy metal visat sig användbara för att hantera lugn och ilska, förbättra sorg, och öka lycka och välbefinnande. Att lyssna på extrem musik ökade dessutom inte ilskan, utan minskade subjektivt fientlighet och irritabilitet.

Detta är en studie som, trots att den endast involverade 40 deltagare mellan 18 och 34 år, utan tvekan representerar ett av de första stegen mot att skingra myterna om heavy metal. Och inte bara.

Myterna om heavy metal och metalheads

Myterna om heavy metal och metalheads

Pexels

Och just den om ilska och aggression hos de som lyssnar på heavy metal är en av de vanligaste myterna, liksom en av de mest falska och falsifierade. Fram tills för några år sedan, och ofta även idag, var det många som pekade ut heavy metal som en sexistisk och våldsam genre full med ilska. Som vi har sett är det mer komplext än så. Dessutom finns det andra myter om heavy metal som bör avslöjas:

  • Heavy metal skadar hjärnan. Det finns inga vetenskapliga bevis för att heavy metall skadar hjärnan eller har någon korrelation med en persons intelligens.
  • Heavy metal gör dig argare. Som vi har sett är det tvärtom: att lyssna på heavy metal hjälper dig att bearbeta ilskan på ett säkert och kontrollerbart sätt.
  • Heavy metal förknippas med våld och ondska. Naturligtvis kan heavy metal, första gången man lyssnar på det verka som en aggressiv genre. Men för ett fan är heavy metal helt enkelt ett kreativt sätt att ta sig bort från vanliga genrer, även när det gäller texternas innehåll.

Kort sagt, heavy metal är en komplex genre och dess relation till kulturer och subkulturer är mindre uppenbar än vad det kan tyckas vid första anblicken. Dessutom, om du gillar att lyssna på heavy metal, kan den hjälpa dig att reflektera över komplexa teman och ämnen som påverkar ditt liv. Men om du inte gillar det är musik en av de konster med den bredaste produktionen någonsin: du hittar en genre, en sångare eller en låt som får dig att må bra.

Advertisement