En liten flicka hittar av en slump mycket gamla rester av detta utdöda djur: de är 100.000 år gamla

av Titti Carlberg

03 November 2023

En liten flicka hittar av en slump mycket gamla rester av detta utdöda djur: de är 100.000 år gamla
Advertisement

De mest otroliga upptäckterna sker oftast av en slump och huvudpersonen i denna uråldriga upptäckt är en åttaårig flicka. Låt oss se i detalj hur det gick till, vad det specifikt handlar om och vad som hände efteråt.

Advertisement

Benen som den lilla flickan hittade i en flod i Ryssland

Benen som den lilla flickan hittade i en flod i Ryssland

Laim/Russian Wikipedia commons - Public domain

Att stöta på ett sådant fynd av en slump kan vara oroande, särskilt om den som gör upptäckten är ett oerfaret barn. Och det som skapar ännu mer häpnad är det faktum att kvarlevorna som hittats är minst sagt uråldriga: kombinationen av dessa faktorer har gjort episoden vi ska prata om verkligen överraskande. Berättelsens huvudperson är Marayam Mirsaitova, en åttaårig flicka som hittade, medan hon lekte, några ben som tillhör en utdöd art: den ullhåriga mammuten. Det vetenskapliga namnet på denna avlägsna släkting till elefanten är Mammuthus primigenius, men dess storlek var avgjort kraftigare än den för de indiska och afrikanska elefanter vi känner till idag.

Detta djur tillhörde Pleistocene-eran, mellan cirka 700 000 och 10 000 år sedan, vägde upp till 8 ton och cirka 4 meter hög. Namnet "ullig" beror på att den hade en tjock päls som hjälpte den att överleva den isande kylan i dess livsmiljö, utbredd på norra halvklotet, särskilt i de kalla regionerna Eurasien, Nordamerika och Sibirien. Detta kraftfulla djur var en växtätare och livnärde sig på träd, växter och buskar som var lätta att hitta på den tidens vidsträckta örtartade slätter.

Dess utdöende beror på en rad faktorer, inklusive slutet av istiden, vilket ledde till brist på föda för dessa jättar, störningar i dess livsmiljö och mänskliga aktiviteter som jakt.

Advertisement

Benen som hittades i Ryssland hör till en ullhårig mammut som levde för 100 000 år sedan

A pequena Maryam Mirsaitova identificou estranhos objetos enquanto pescava com o pai no rio Oka, após um deslizamento de terra.

Pubblicato da Aventuras na História su Mercoledì 1 novembre 2023

Maryam, den ryska flickan som gjorde den otroliga upptäckten, hade följt med sin pappa på en fisketur på stranden av floden Oka, nära den lantliga staden Novinki. Medan henne pappa var upptagen med sin verksamhet upptäckte den lilla flickan, av en slump, en serie ben som tillhört en ullhårig mammut. Inte nog med det: där fanns också kotan som tillhört en förhistorisk bison. Fornlämningarna hade kommit fram efter ett jordskred, och den första som hittade dem var Maryam, som naturligtvis inte förstod omfattningen av upptäckten. Hennes far fotograferade omedelbart benen och levererade dem sedan till Nizhny Novgorod Museum-Reserve, där de sökte efter ett sätt att förstå vilken art de tillhörde.

Museet bekräftade att resterna verkligen var från en ullhårig mammut och i detalj var det kondylen, knäleden och det nedre benet av skenbenet. I perfekt skick, jämfört med den långa tid som gått innan de hittades, enligt experter hör benen till en vuxen mammut som levde för cirka 100 000 år sedan. Denna upptäckt väckte ett stort intresse och uppmärksamhet från ryska forskare, som alltid har varit passionerade av att studera denna utdöda art.

Tillsammans med benen från den ullhåriga mammuten fanns även kotan av en stäppbison

Tillsammans med benen från den ullhåriga mammuten fanns även kotan av en stäppbison

Thomas Quine/Wikimedia commons - CC BY 2.0

I Sibirien har man under tidens gång hittat många fossiler som tillhört ullhåriga mammutar, eftersom dessa forntida djur var väldigt vanliga i detta område. Tack vare minusgraderna har många lämningar bevarats och även mumifierade exemplar har hittats. År 2007, till exempel, upptäcktes en mammutkalv som heter Lyuba på Yamal, en frusen halvö i nordvästra Sibirien.

När det gäller den förhistoriska kotan antog forskarna att den kunde tillhöra en bisonpriscusstäppbison, som levde i Nordamerika och Eurasien även under pleistocen-eran, och är förfader till dagens europeiska och amerikanska bison.

Nizhny Novgorod Museum-Reserve förklarade sig entusiastiska över upptäckten och berömde lilla Maryam för att hon hade hittat en så värdefull vittnesbörd om ett förflutet som inte längre existerar, och uppmanade andra fossilupptäckare att rapportera sina fynd till behöriga vetenskapliga organ. Detta skulle faktiskt möjliggöra en alltmer djupgående och detaljerad studie av utdöda arter, men väldigt ofta hålls denna typ av upptäckter privat, utan att delas med forskare.

Vad skulle du göra om du gjorde en liknande upptäckt som Maryam?

Kommer ullhåriga mammutar att klonas? Det amerikanska projektet

Vetenskapen har alltid varit intresserad av denna utdöda art, så pass att de har planerat kloning av ullhåriga mammutar för att ge dessa enorma djur en andra chans, tack vare förekomsten av frusna rester av mjukvävnad och DNA. Bioteknikföretaget Colossal säger att den ullhårige mammuten kommer att återupplivas före år 2027, och att de arbetar aktivt för att återställa den utdöda arten till existens. 

Företaget, baserat i Dallas i Texas, USA, har fått betydande medel för att framhärda den genetiska modifieringen de har arbetat med sedan 2021. Om projektet lyckas kommer de återupplivade ullhåriga mammutarna att infogas i det ekosystem som de var vana vid, i ett försök att bekämpa klimatförändringarna.

Enligt Colossal skulle faktiskt dessa djurs migrationsmönster kunna bidra till att bevara Arktis, varför det kan vara en fördel för det globala ekosystemet att återuppliva dem. Den ullhåriga mammutens DNA matchar 99,6% den asiatiska elefanten:

"Våra team har samlat in livsdugliga DNA-prover och redigerar generna som gör att denna fantastiska megafauna återigen kan röra sig över Arktis."

Vad tycker du om denna eventualitet?

Advertisement