Det vetenskapen säger om nysningar: detta är varför du aldrig bör hålla dem inne

av Titti Carlberg

04 November 2023

Det vetenskapen säger om nysningar: detta är varför du aldrig bör hålla dem inne
Advertisement

Att nysa är en enkel akt, ibland irriterande, men definitivt en vanlig handling. Människor nyser, och även många däggdjur som hundar och katter. Även om en nysning ibland kan kännas pirrande långt ner i magen, kan det innebära allvarliga risker för vår hälsa att ignorera instinkten att nysa. I den här artikeln kommer vi att titta på vad en nysning är och, viktigast av allt, varför det kan vara farligt att hålla inne den.

Advertisement

Vad är en nysning och vilka är symptomen?

Vad är en nysning och vilka är symptomen?

Pexels

En nysning är en reflexandningshandling som sker genom utstötning av luft från lungorna genom näsan och munnen. Det är ett svar från vår kropp på små främmande ämnen som är potentiellt skadliga eller irriterande. I praktiken tjänar nysningar till att rensa luftvägarna vilket gör att vi andas lättare. Olika situationer utlöser denna reflexreaktion: förkylningar, säsongsbetonade allergier, irriterande ämnen som peppar och damm, exponering för solen och starka lukter är bara några exempel. Vanligtvis föregås eller åtföljs nysningar av vissa speciella symptom, såsom:

  • irritation i näsan, halsen eller ögonen
  • hosta och täppt näsa
  • tårar i ögonen

Men varför kan det vara farligt att hålla inne en nysning?

Advertisement

Vad riskerar vi när vi håller tillbaka en nysning?

Vad riskerar vi när vi håller tillbaka en nysning?

Pexels

På ytan kan det verka ofarligt att hålla inne en nysning: vi gör det i olika situationer och det känns helt normalt för oss. Ändå är det en trend som kan få konsekvenser som är oväntade och potentiellt skadliga för vår hälsa. Nysningar innebär att släppa ut en sorts aerosol innehållande slem, patogener och irriterande ämnen, som sedan stannar kvar i luften, även på några meters avstånd.

Men då är det väl bättre att hålla inne nysningen?

Nej, faktiskt inte, eftersom denna praxis kraftigt ökar trycket i lungorna, ett tryck som då måste hitta en annan väg ut, vilket kan resultera i:

  • trasiga kapillärer i ögonen;
  • näsblod och lesioner i inner- och mellanörat;
  • aneurysm;
  • känsla av täthet i bröstet på grund av tryck på diafragman;
  • bristning isvalget

Dessa händelser är dock sällsynta, men att hålla tillbaka en nysning har inga hälsofördelar. Det bästa är att nysa genom att placera handen, armbågen eller en pappersnäsduk framför munnen och göra sig av med de främmande ämnena.

Fallet med mannen som höll tillbaka en nysning och hamnade på sjukhus

Fallet med mannen som höll tillbaka en nysning och hamnade på sjukhus

Pexels

Komplikationer på grund av att hålla inne en nysning, har vi nämnt, och de kan hända.  Ett sådant fall hände en 34-årig man i Storbritannien. Direkt efter att han hållit tillbaka en nysning upplevde mannen en svår värk i halsen, talsvårigheter och svullnad i halsen vid varje andetag. När han kom till sjukhuset upptäckte läkarna en skada på svalgets slemhinna och han blev tvungen att stanna på sjukhuset. Mannen fick sedan näring genom dropp i en vecka innan han skrevs ut med stabil hälsa.

Kort sagt, att hålla tillbaka en nysning är inte bra, även om det ibland kan kännas tvunget. I situationer där det inte går att nysa fritt är det bättre att täcka näsan och munnen med en näsduk eller nysa i armvecket. Visst, omgivningen runt oss kanske inte blir så nöjda, men vi undviker ialla fall hälsoproblem som, även om de är sällsynta, inte är så roliga att drabbas av.

Advertisement