Har du någonsin lagt märke till att flygstolarna nästan alltid är blåa? Det är inte av en slump

av Titti Carlberg

03 November 2023

Har du någonsin lagt märke till att flygstolarna nästan alltid är blåa? Det är inte av en slump
Advertisement

Du kanske aldrig har tänkt på det, men de flesta flygbolag väljer att ha blå säten på sina flygplan. Om du har märkt det ska du veta att det inte är på grund av en slump: det är ett genomtänkt beslut och i den här artikeln förklarar vi varför.

Advertisement

Flygstolar är nästan alltid blåa: varför?

Flygstolar är nästan alltid blåa: varför?

Pixabay

När vi sätter oss på ett plan är många av oss fokuserade på resan vi står inför: alla de preliminära faserna som handlar om att visa dokument, gå igenom kontroller och kontrollera vikten på bagaget, checka in och slutligen gå ombord. När alla dessa steg har genomförts framgångsrikt är det dags att gå ombord på flygplanet och vid denna tidpunkt känner flera personer att deras knän skakar lite. Att gå uppför trappan som leder in i planet är en procedur som kan kännas lite svår för den som är flygrädd och som inte kan ge sig till tåls innan planet landar välbehållet framme vid destinationen.

Väl inne på planet söker man efter sin bokade eller tilldelade plats, rör sig bland de olika passagerarna och kämpar för att nå den. Efter att ha placerat handbagaget i det avsedda facket är det dags att sätta sig ner och spänna fast säkerhetsbältet. De som är mest oroliga ser sig knappt omkring och är heller inte uppmärksamma på detaljer, utan fokuserar sig på sin flygrädsla: det är en frekvent känsla, som många människor har gemensamt och som bara kan tämjas lite med upplevelsen att flyga. Men de mer lugna och uppmärksamma inser säkert att själva sätet de sitter på ofta har samma färg som de andra: blått. Nej det är ingen slump, utan ett medvetet val för ett specifikt syfte, vilket har att göra med ångesten kopplad till flygrädsla.

Advertisement

Detta är varför flygstolarna nästan alltid är blåa

Detta är varför flygstolarna nästan alltid är blåa

Pixabay

Valet att ge sätena en blå färg beror på att denna nyans, inom psykologi, anses vara särskilt avslappnande. Genom att känna till den förståeliga oro som passagerare kan känna på ett plan, är hela miljön uppbyggd på ett sådant sätt att den gör den så "lugnande" som möjligt. Att motverka de negativa känslor som man kan uppleva vid ombordstigning är en prioritet som flygbolagen tar särskild hänsyn till: utrymmena är oundvikligen väldigt begränsade och följaktligen också möjligheten till att röra på sig, aspekter som inte gynnar ett klimat av välbefinnande.

För att komma tillrätta med detta problem som är svårt att lösa, är investeringar inriktade på designen av flygplanet och kabinernas interna estetiska egenskaper: oavsett om det är ett lågprisflygbolag eller inte, har de flesta planen blå säten för att miljön ska uppfattas som trygg och avkopplande. Även om vissa människor har antagit detta färgval berodde på himlens färg och att stolarna därför skulle "matcha" med utsikten från fönstret, är verkligheten väldigt annorlunda.

Beslutet att välja blå säten har antagits i decennier, just för att denna färg, på ett omedvetet sätt, är förknippat med en känsla av tillförlitlighet och förtroende: detta är viktigt, inte bara för dem som lider av flygrädsla, utan för alla passagerare ombord. Men det finns också andra skäl till varför det är ett giltigt val.

Blå säten på flygplanen: andra fördelar

Blå säten på flygplanen: andra fördelar

PigeonHoar/Reddit

De blå sätena har mer än en fördel, förutom den främsta, att "lugna" passagerarna:

  • Eftersom de är mörka, är repor och smutsfläckar mindre synliga än på ljusare nyanser, som vitt eller krämfärgat, och ser därför renare ut.
  • Blått inspirerar till kreativitet, sänker hjärtfrekvensen och ger mental klarhet.
  • Det ger en fräsch känsla, kanske för att det på något sätt förknippas med kyla eller havets färg. Att känna sig "svalare" i en stängd och begränsad miljö är definitivt att föredra framför en röd färg, vilket skulle kunna ge en värmekänsla och intryck av "kvävning".
  • Dessutom är blått en färg som kommunicerar professionalism: genom att vara en sober nyans hjälper den till att stödja en kompetent bild, en avgörande aspekt när man talar om ett flygteam.
  • Det är svårt att inte gilla blått: få människor kommer att erkänna att den här färgen inte är i deras smak, eftersom det är en allmänt uppskattad nyans, också för att den är förknippad med vackra och trevliga saker, som himlen och havet.

Och har du någonsin lagt märke till denna utbredda detalj?

Advertisement