Varför är det annan smak på maten ombord på ett flygplan?

av Titti Carlberg

18 Oktober 2023

Varför är det annan smak på maten ombord på ett flygplan?
Advertisement

De av oss som har haft möjlighet att äta en måltid på ett flygplan kommer säkerligen inte att minnas det som en av de bästa måltiderna i våra liv. Inte bara för den typ av mat som serveras, som inte kan tillagas direkt, utan just för en otillfredsställande smakuppfattning. Innan vi skyller på flygbolaget bör vi känna till några vetenskapliga fakta som förklarar varför vi inte gillar det vi åt på hög höjd.

Advertisement

På hög höjd uppfattar vi smaker på ett annat sätt: varför?

För att åtminstone delvis avhjälpa kontroverserna mellan resenärer och flygbolag angående kvaliteten på maten som serveras under en flygresa, finns det en studie från 2010 utför av det tyska fysikinstitutet Fraunhofer, på uppdrag av det tyska flygbolaget Lufthansa.

Studien återskapade i laboratoriet samma förhållanden som upplevs när planet stiger till över 10 km i höjd, efterliknade de låga luftfuktighetsnivåerna och atmosfärtrycket, lade också till bakgrundsljudet som vanligtvis hörs på ett flygplan och vibrationer i passagerarsätena.

Vad studien överraskande fann är att under dessa förhållanden, det vill säga ombord på ett flygplan, förändras vår smakuppfattning drastiskt: specifikt är det uppfattningen av sött och salt som förändras djupt, medan surt, bittert och kryddigt är så gott som oförändrat.

Detta beror på att vårt luktsinne och våra smaklökars funktion förändras djupt under förhållanden med låg luftfuktighet och tryck. Det bör också understrykas att det som folk anser vara "smak" faktiskt är en blandning av lukt- och smakkomponenter, där de förstnämnda har en mycket viktig roll.

Advertisement

Hur kan man förbättra smakupplevelsen på flygplan?

När kvaliteten på maten på planet uteslutande beror på den uppmärksamhet som flygbolaget ägnar åt de måltider som erbjuds resenärer finns det sätt att försöka få något i magen utan att ge upp nöjet att äta.

  • Drycker hemifrån. Tyvärr kan man inte, under resan, ta fram en flaska vin eller en annan behållare med vätska. Det du däremot kan ta med dig är en te- eller örtpåse. Be en flygvärdinna om en kopp varmt vatten, så kan du förbereda det själv.
  • Kryddor å andra sidan. Ett annat sätt att göra flygplansmåltiden godare är att förbättra dess smak. Hur gör man det? Enkelt, tillsätt lite salt, peppar eller kanske några andra kryddor som du har med dig i en liten påse. Dina smaklökar kommer att tacka dig.
  • Snabbnudlar. Har du aldrig testat färdiga nudlar? Visst, det är inte en gourmeträtt, men dessa paket brukar alltid vara välbevarade och resultatet gör dig inte besviken. Om de finns på planet du reser med, be att få det innan någon annan, som har läst denna artikel, tar slut på dem.
  • Använd hörlurar för att blockera flygplansljud, vilket kan störa smakuppfattningen. Öronproppar eller brusreducerande hörlurar kan vara till hjälp.
  • Ät lugnt: Ta dig tid att äta och njut av varje tugga. Att äta för snabbt kan minska smakupplevelsen.

Nu vet du hur du ska bete dig, kom bara ihåg att sänka dina förväntningar lite, det som spelar roll är trots allt att flygplanet har en bra pilot, inte en bra kock.

Advertisement