Orsakar konserter jordbävningar? Enligt seismologer, ja, och dessa var de mest kraftfulla

av Titti Carlberg

24 Mars 2024

Orsakar konserter jordbävningar? Enligt seismologer, ja, och dessa var de mest kraftfulla
Advertisement

Livemusikkonserter är minst sagt spännande upplevelser: tusentals fans, uppslukande musik, artistframträdanden... och ibland jordbävningar. I vilken mening? 

En nyligen genomförd studie har försökt förstå exakt vad som händer när tusentals människor samlas för en konsert och i slutändan genererar en viss seismisk aktivitet. Låt oss se vad de upptäckte och framför allt vilka konserter som genererade de kraftigaste "jordbävningarna".

Advertisement

Även konserter kan generera seismisk aktivitet: forskningen

Även konserter kan generera seismisk aktivitet: forskningen

Unsplash

Seismological Society of Americas forskning utgår från antagandet att de två huvuddelarna i konserter är musiken, naturligtvis, och fansen. I båda fallen pratar vi om vibrationer: det är ingen slump att en seismometer under en konsert med Taylor Swift registrerade seismiska signaler som helt liknade dem från en jordbävning. Och det är dessutom ingen slump att vi hittar Taylor Swift i rakningen av de konserter som genererade de kraftigaste "jordbävningarna".

För att försöka fastställa effekten av popstjärnans konsert använde forskarna avläsningar från regionala seismiska stationer och rörelsesensorer. Målet var att identifiera signalerna förknippade med enskilda låtar och därför förstå arten av den seismiska källan under konserten. Resultaten gjorde ingen besviken.

Advertisement

En "jordbävning " i musikens rytm: forskningsresultaten

En "jordbävning " i musikens rytm: forskningsresultaten

Pexels

Faktum är att resultaten av den seismiska undersökningsstudien avslöjade en intressant korrelation. Frekvenserna av de seismiska signalerna, hävdar forskarna, var helt lika misikens rytm, en mindre markerad överensstämmelse när det gäller varaktigheten av signalen och musiken. Som ett resultat berodde omfattningen på den "jordbävning" som upptäcktes under Taylor Swifts konsert mer en påverkan på marken än på musikens vibrationer.

Det betyder att det inte är så mycket musiken som genererar signaler som liknar jordbävningar, utan fansens effekt och agerande. Ur denna synvinkel är en konsert som kan generera dessa signaler en där publiken rör sig mer och följer en etablerad rytm. För att vara tydlig, en hårdrockskonsert  där publiken helt enkelt headbangade hade inte samma effekt.

Rankningen av de jordbävningar som genererade de kraftigaste jordbävningarna

Rankningen av de jordbävningar som genererade de kraftigaste jordbävningarna

iHeartRadioCA/Wikimedia Commons - CC BY 3.0 DEED / Unsplash

Förutom att studera hur konserter genererar seismisk aktivitet som liknar jordbävningar, har Seismological Society of America också sammanställt en rankning av de starkaste "jordbävningarna" som genereras efter musikkonserter. På pallens tredje plats hamnade Garth Brooks konsert på Tiger Stadium i Baton Rouge, Louisiana, som ägde rum den 30 april 2022. Med musikern fanns det över 100 tusen fans och även om det inte finns några exakta uppgifter om storleken, översteg konserten 95 decibel. På andra plats finns konserten på Circus Maximus i Rom som hölls av Travis Scott den 7 augusti 2023, med en magnitud på 1,3 på Richterskalan. På första plats finns dock konserten på Lumen Field i Seattle, som hölls den 22 juli 2023 av Taylor Swift, den genererade seismisk aktivitet med en magnitud på 2,3 grader på Richterskalan. Faktiskt en liten jordbävning.

Men det är inte allt, eftersom detta rekord gjorde att Taylor Swift fick en plats i Guiness Rekordbok för den "maximala seismiska aktiviteten orsakad av en musikkonsert" och ledde också till att neologism uppfanns. Idag kallas evenemanget för det första "SwiftQuake", jordbävningen Swift, och det är inte det sista.

Advertisement