En arkeologifantast hittar en väldigt sällsynt medeltida artefakt med sin metalldetektor

av Titti Carlberg

22 Mars 2024

En arkeologifantast hittar en väldigt sällsynt medeltida artefakt med sin metalldetektor
Advertisement

Arkeologer gjorde en exceptionell upptäckt i Polen, en sällsynt artefakt från den sena medeltiden hittades. Detta är vad det handlar om.

Advertisement

En väldigt sällsynt artefakt med mänskliga drag hittades i Polen

En väldigt sällsynt artefakt med mänskliga drag hittades i Polen

Muzeum Historii Ziemi Kamieńskiej/Facebook

Arkeologentusiasten Damian Tomczyk använde sin metalldetektor i närheten av Kamień Pomorski, i Polen, när han stötte på en väldigt sällsynt artefakt som har mänskliga drag. Före denna upptäckt hade bara 15 liknande artefakter hittats i Europa.

Kamień Earth History Museum berättade om upptäckten: "Kamień Pomorski har blivit en viktig polsk arkeologisk plats de senaste veckorna. Vi har nyligen rapporterat analysen av ett enormt och mystiskt föremål som skapades för över 1,5 miljarder sedan. Det visade sig att föremålet har tydliga spår av mänsklig bearbetning och att det fördes till Västpommerns Vojvodskap för cirka 14.000 år sedan. Detta är en extremt sällsynt artefakt i norra Polen.".

Men vad är det för något och vad användes detta senmedeltida fynd till?

Advertisement

Det är en bältesögla från senmedeltiden

Det är en bältesögla från senmedeltiden

Muzeum Historii Ziemi Kamieńskiej/Facebook

Föremålet som är 56 millimeter stort och i nästan perfekt skick framstår som en liten statyett föreställande en människa som håller sina händer mot höfterna, och det är från senmedeltiden. Med all sannolikhet användes det som en bältesögla att hänga små väskor eller nycklar på.

"Under rättsmedicinsk forskning, med hjälp av elektronisk utrustning hittade Damien Tomczyk, medlem av Association of Im. Saint Korduli, ett ovanligt arkeologiskt fynd i närheten av Kamienia Pomorskiego, nämligen ett senmedeltida föremål för upphängning av nycklar eller en jacka. I tysk litteratur kallas artefakter av detta slag för antromorphe Gὓrtelhaken, Figὓrlike Schlὓsselhalter, Schlὓsserhaken" rapporterar museets sociala sida, som också inkluderar de enda ytterligare två liknande artefakter i sin samling.

Den första hittades 2017 av Orukasz Murzynowskiga i Trzebiatów-området, och den andra 2018 av Cezare Siomka på ett fält nära Skarychów.

"Dessa fynd hittades endast och uteslutande i den nordvästra delen av Polen. Hittills har bara 15 analoga ringar hittats i Europa: en i Ungern, en i Österrike och 12 i Tyskland, de flesta i Bayern.".

Medeltida bältesögla: "ett extraordinärt fynd"

Medeltida bältesögla: "ett extraordinärt fynd"

Muzeum Historii Ziemi Kamieńskiej/Facebook

De horisontella snitten på statyetten påminner om en dräkt som är typisk för sengotiken. Händerna på höfterna bildar en båge med två laterala hål med en diameter på 4mm. Under dräkten kan man se ett vertikalt hål på 13 mm långt och, omedelbart under det, ett 4 diameter hål som kunde ha använts för att hänga nycklar eller myntväskor.
Grzegorz Kurka, arkeolog och chef för museet, säger att detta handlar om ett "extraordinärt fynd: på uppdrag av Museum of the History of Peter's Land vill jag tacka Mr.Damian för hans donation av detta värdefulla föremål till vår samling.".

Den senaste liknande bältesöglan hittades 2021 i Mὓnster, Tyskland, daterad till omkring 1400 eller 1500-talet. Tillverkad av mässing och 5 mm stor kan den ha tillverkats i Nὓrnberg och den föreställer en man med 2 huvuden eller alternativt två personer bredvid varandra. Enligt experterna kan den föreställa ett kärlekspar, med ett hål som skiljer dem åt i höfthöjd. Vanligtvis föreställer dessa öglor par som kramas eller ensamma män som håller händerna på höfterna. Utifrån detaljer och klädsel fastställs en ungefärlig datering. Träsnitt och gravyer visar att kvinnor och män från den tiden bar olika prydnadsföremål hängandes i skärpet, inklusive bestick som knivar, skedar och andra personliga föremål.

Advertisement