Alkohol som dryck och alkohol som desinfektionsmedel: varför kan bara en av dem intas?

av Titti Carlberg

23 Oktober 2023

Alkohol som dryck och alkohol som desinfektionsmedel: varför kan bara en av dem intas?
Advertisement

Alkohol är ett ämne som vi kommer i kontakt med under olika omständigheter och som vi kan använda på olika sätt. Men varför kan vi i vissa fall få i oss det och i andra inte, och vad är skillnaden mellan drickbar alkohol och alkohol som absolut inte bör konsumeras?

Advertisement

Drickbar alkohol och desinficerande alkohol: detta är skillnaden

Drickbar alkohol och desinficerande alkohol: detta är skillnaden

Pixabay

Det finns inget fel med att, då och då, unna sig en drink med vänner, så länge man inte ska köra bil och inte överkonsumerar. Som vi alla vet har alkohol psykoaktiva effekter på nervsystemet, vilket leder till ett tillstånd av berusning om det konsumeras i överdriven mängd. Mängden kan dock variera beroende på kroppsstorlek, individuell känslighet, hur mycket man har ätit innan man dricket alkoholen och många andra faktorer.

Men om alkoholen i cocktails kan intas, även med medvetenhet, varför rekommenderas det att inte dricka den alkohol vi använder i desinficerande syfte? Finns det betydande skillnader mellan dessa två vätskor, tillräckligt för att den ena är drickbar och den andra inte? Ja, så är det, trots att de har samma namn.

Advertisement

Etanol och isopropylalkohol: olika användningsområden

Etanol och isopropylalkohol: olika användningsområden

Pexels

Alkoholen som är drickbar och som vi häller i drinkar är etanol, medan desinfektionsmedlet är isopropylalkohol. Även om de har ett gemensamt namn, som är just "alkohol" är de två olika kemiska ämnen med olika syften. Så om du någonsin har undrat om alkoholen i vodka är detsamma som den som finns i din handgel, är svaret nej. 

Vanliga desinfektionsmedel innehåller isopropylalkohol, även känd som denaturerad alkohol: detta ämne, om det intas, kan få allvarliga konsekvenser och har ingen "förändrande" kraft, till skillnad från en grogg.
Etanol, å andra sidan, kan intas och finns i sprit destillerad från spannmål, som till exempel whisky. Man kan hitta 90% spritflaskor i livsmedelsbutiker, marknadsförda för att göra egna alkoholhaltiga drycker, men det kan också finnas i produkter för desinfektionsändamål. I det fallet kan det dock ha en väldigt negativ effekt om det intas.

I verkligheten har de två ämnena en struktur som inte skiljer sig särskilt mycket, men det är den kemiska variationen som gör etylalkohol drickbart och isopropylalkohol farligt att dricka.

När det finns i produkter som handsprit är deras funktion dock identisk: eliminera virus och bakterier, förstöra lipider och proteiner, så länge de är i en koncentration mellan 65 och 95%.

Detta är varför vi kan dricka etylalkohol och inte desinficerande alkohol

Detta är varför vi kan dricka etylalkohol och inte desinficerande alkohol

Pixabay - NeoBatfreak/Wikimedia commons (edit)

Etanol är mer uttorkande, den gör huden torr och narig, medan isopropyl avdunstar snabbare och inte har samma effekt, den är dessutom mer lämpad för rengöring av elekroniska apparater, tack vare dess kvalitet.

Isopropyl fick dessutom sitt namn "denaturerad alkohol" under nittonhundratjugotalet, då den användes i liniment som skulle masseras in i huden för att främja läkning. På den tiden prisades och uppskattades det till skillnad från etanol, som till och med var förbjudet.

Därför används isopropylalkohol i allmänhet som ett antiseptiskt medel, som finns i många desinfektions- och fläckborttagningsmedel tack vare dess antimikrobiella och svampdödande egenskaper. Det rekommenderas även att undvika den 100%-iga och föredra de som har lägre procentsats, eftersom ju högre den är, desto större avdunstningshastighet, vilket inte garanterar eliminering av bakterier.

Etanol är i slutändan säker för mänsklig konsumtion när det intas i måttliga mängder. Denna organiska molekyl är sammansatt av kol, väte och syre, medan isolpropylalkohol ofta har tillsatser som bitterämnen för att undvika förtäring. Koncentrationerna av etanol i drinkar kan variera beroende på typ av dryck och hur "stark" man vill göra den, men procenten kan variera från 5 till 40%.

Etanol är lämplig för mänsklig konsumtion, om än sparsamt, eftersom vår ämnesomsättning kan göra sig av med det. Levern bearbetar alkoholen genom en oxidationsprocess och omvandlar den till ett mindre skadligt ämne för kroppen, acetaldehyd och slutligen till ättiksyra som finns naturligt i vår kropp.

Till skillnad från isopropyl, men även metanol, har den därför låg toxicitet och har konsumetarts i tusentals år genom öl, vin eller annan sprit, vilket tillåter generationer att utveckla en naturlig tolerans.
Denaturerad alkohol bearbetas på ett annat sätt av levern, som omvandlar den till aceton, ett mycket giftigt ämne för kroppen.

Kände du redan till skillnaderna mellan dessa två sorters alkohol?

Advertisement