Dåsighet efter lunchen: detta är varför vi känner ett behov att av sova efter vi har ätit lunch

av Titti Carlberg

17 Oktober 2023

Dåsighet efter lunchen: detta är varför vi känner ett behov att av sova efter vi har ätit lunch
Advertisement

Efter att vi har ätit händer det ofta att vi känner en viss dåsighet, vilket leder till att vi vill blunda och vila även om vi måste gå återgå till arbetet: men vad beror detta på och hur kan vi bekämpa det?
I den här artikeln ska vi försöka förklara det.

Advertisement

Dåsighet efter måltider, ett vanligt fenomen med många namn

Dåsighet efter måltider, ett vanligt fenomen med många namn

Pexels

Hur ofta brukar du känna en intensiv känsla av dåsighet strax efter du har ätit? Du kan knappt ge dig till tåls innan det är dags för lunch, för att fylla det tomma hålet i din mage och tillfredsställa din aptit, men efter maten inser du att det krävs en viss ansträngning för att återgå till dina arbetsuppgifter: plötsligt vill du bara sova. 
Detta fenomen är ganska vanligt och det kallas för dåsighet efter måltid, men är också känt som "efter lunch-dyk". Den dåsighet vi känner är i själva verket nära relaterad till måltiden och i de flesta fall är det en helt ofarlig känsla, även om det skulle kunna innebära hälsoproblem.

Dåsighet efter måltid är därför känslan av att känna sig trött efter att ha ätit. Om det inträffar efter lunchen kallas det för en svacka efter lunch eller "den 15:e kraschen". I de fall vi har vräkt i oss mat, till exempel på julfester eller mottagningar, beskrivs detta fenomen som "matkoma". Ju mer vi äter, desto mer intensiv blir känslan av dåsighet. Detta kan drabba oss alla, men vilka är de verkliga orsakerna till detta tillstånd?

Advertisement

Här är orsaken till dåsighet efter lunchen: det handlar om näring

Här är orsaken till dåsighet efter lunchen: det handlar om näring

Freepik

Experter har identifierat flera faktorer som kan påverka lusten att sova efter lunch. Bland dessa finner vi:

 • Det vi äter: mat som innehåller mycket kolhydrater eller fett tenderar att få oss att känna oss tröttare än de som är rika på proteiner. Faktum är att kolhydrater, särskilt om de har ett högt glykemiskt innehåll, kan framkalla dåsighet. Genom att öka sockernivåerna kan de leda till en plötslig energiminskning efter att de nått toppen, som till exempel händer när man dricker energidrycker. Fetter kan också påverka, men det beror på vilka. Främst omättade fetter och transfetter framkallar trötthet, som smör, stekt mat, ister, palmolja, fläsk, ost och glass.
 • Hur mycket vi äter: att konsumera många kalorier i en enda måltid har en betydande inverkan på dåsighet efter lunch.
 • Näringsämnen: forskning har visat att vissa element i maten vi konsumerar framkallar dåsighet, inklusive tryptofan och melatonin. Dessa näringsämnen, om de konsumeras vid kvällsmaten, främjar sömnen, vilket inte är något problem eftersom det ändå är nära tiden för läggdags. Men om de konsumeras till lunch kanske de inte är det bästa valet med tanke på det arbete som återstår att slutföras.
  Melatonin är ett hormon som produceras av vår hjärna som svar på mörker, vilket hjälper det mentala sinnet att slappna av och somna, vilket är anledningen till att det kan orsaka det energifall vi känner efter lunchen om det finns i den mat vi just ätit. Livsmedel som är rika på det är majs, ägg, gurka, blåbär, korn, havre, pistagenötter, svamp, lax, ris, vete och jordgubbar.
  Tryptofan, å andra sidan, är en aminosyra som kan inducera ett visst tillstånd av dåsighet. Faktum är att vår kropp omvandlar det till serotonin, med de effekter vi just nämnt. Livsmedel som innehåller detta ämne i stora mängder är mjölk, jordnötter, solros- och pumpafrön, kyckling, fisk, äggvita, kalkon, kolhydrater och sojabönor.

Varför känner vi ett behov av att sova efter lunchen? Andra faktorer

Varför känner vi ett behov av att sova efter lunchen? Andra faktorer

Pexels

Mat är dock inte den enda orsaken som påverkar dåsighet efter lunch, det kan också handla om andra faktorer som påverkar vår kropps naturliga timing, som:

 • Sömn: när vi sover är anledningen den gradvis ansamlingen av ett kemiskt ämne, adenosin, som når sin maximala topp i det ögonblick vi somnar. Under eftermiddagen är den dock högre än på morgonen, detta beror på att ju längre tid man är vaken, desto större blir dess ackumulering, vilket resulterar i behovet av att sova.
 • Cirkandians rytm: berör sömn-vaken-cykeln och reglerar dessa två faser. Det är en sorts intern klocka, som övervakar tiderna vi är vakna och tiderna vi sover. Under dagen ökar den för att hålla oss aktiva och hålla adenosinnivåerna i schack. På eftermiddagen kan dock en nedgång inträffa, cirka sju-nio timmar efter att vi vaknat på morgonen, och detta leder till en känsla av trötthet och dåsighet.

Dessa orsaker påverkar det faktum att vi upplever den typiska trötthetskänslan efter lunch, som vanligtvis uppstår mellan 13.00 och 15.00. Människor som definieras som "nattaktiva" och som har en annan dygnsrytm känner sig i allmänhet trötta mycket senare än tidig eftermiddag.

Hur bekämpar man dåsigheten efter lunchen?

Det kan finnas bakomliggande orsaker att identifiera, men sällsynta, om denna känsla kvarstår, såsom lågt blodtryck, medicinering, sköldkörtelproblem, uttorkning och alkoholkonsumtion. vilket förstärker effekten av adenosin. Men vad kan vi göra för att motverka den kontraproduktiva känslan av dåsighet efter lunch?

 • Sova mer: sömnbrist kan bidra till denna känsla, så se till att få tillräckligt med sömn.
 • Solljus: dygnsrytmen påverkas av solljus, vilket innebär att när vi utsätts för solljus tenderar vår kropp att vara mer aktiv. Att gå ut direkt efter lunch kan hjälpa dig att känna dig piggare.
 • Näring: som vi har sett, vid lunchen är det bättre att undvika mat som främjar dåsighet.
 • Vila: att ta en tupplur efter lunch, som inte överstiger tjugo minuter kan vara fördelaktigt. 
 • Sport: fysisk aktivitet hjälper till att motverka dåsighet, men undvik att räna för mycket innan läggdags.

Och du, upplever du ofta dåsighet efter lunchen?

Advertisement