"Baby on Board" historien om denna bildekal och när den började användas

av Titti Carlberg

17 Oktober 2023

"Baby on Board" historien om denna bildekal och när den började användas
Advertisement

Vägskyltar är väsentliga för trafiksäkerheten, men vissa "skyltar" är inte uppsatta längs gatorna: vissa som den med "baby on board", sitter på bilarna. 
Men vilken är dess historia och sedan när används den?

Advertisement

"Baby on Board": varför använder vissa denna bildekal?

"Baby on Board": varför använder vissa denna bildekal?

Vinu raj/Wikimedia commons

Att köra säkert och medvetet är avgörande för din egen och andras säkerhet och för att göra detta koncept effektivt spelar flera faktorer in: sunt förnuft, respekt för hastighet och vägregler, skyltar och symboler som rör körningen. Att inte passera när trafikljuset är rött elelr gult, respektera högerregeln, stanna vid övergångsställen och använda blinkers när man ska svänga eller byta fil, detta är bara några regler som vi är skyldiga att respektera. Det finns dessutom skyltar för att varna bilförare för möjliga faror, som nyasfalterade vägar, faror för ras och förekomst av vilda djur.

Och när det gäller "Baby on Board"? Det är en dekal placerad direkt på bilen, som vi alla säkert har sett någon gång. Genom en magnetskylt eller ett klistermärke informeras andra bilförare om att det finns ett eler flera barn i bilen. Den klassiska varningen är vanligtvis gul och diamantformad: många föräldrar betraktar det som en sorts vidskeplig signal, såväl som en varning till andra bilförare att de ska vara särskilt uppmärksamma på deras beteende på vägen. Barn är sårbara, sköra och på så sätt försöker vi skydda dem genom att förhindra andras eventuella hänsynslöshet. Dessutom kan det vara ett sätt att uppmärksamma andra förare på att om du kör i låg hastighet är orsaken just att du har barn ombord: därför är det inte nödvändigt att tuta, svära eller försöka köra om till varje pris.

I vilket fall som helst är det bara de som väljer att applicera denna dekal på sin bil som känner till den verkliga anledningen till att de gör det: de som ser den sticka ut mitt i trafiken kan komma till olika och subjektiva överväganden, även om de anser att det är ett sätt att offentligt göra det känt att de har blivit mamma eller pappa.Men vad är ursprunget till denna dekal och hur länge har det använts?

Advertisement

Historien och ursprunget till klistermärket "Baby on Board"

Historien och ursprunget till klistermärket "Baby on Board"

jthesuperhuman/Reddit

Att sätta upp skylten "Baby on Board" på bilens bakruta är något som många nyblivna föräldrar gör än i dag, men när blev denna sed egentligen "känd"?

Det ursprungliga syftet var just att bjuda in andra förare att köra lugnare efter att ha sett detta meddelande på vägen, men i verkligheten finns det ingen regel med denna skylt/dekal, och den anses heller inte vara obligatoriskt eller officiellt. Man tror också att den kan vara användbar vid olyckor, att man larmar räddningstjänsten om att det finns ett eller flera barn ombord, om bilen rapporterar denna signal, om föraren till bilen är medvetslös: detta har dock inte bekräftats av räddningstjänsten, och det skulle också kunna vilseleda dem om barnet inte befinner sig i bilen.

I vilket fall som helst går skapandet av dekalen "Baby on Board" tillbaka till 1984, från en idé av Michael Lerner. Mannen var då 30 år gammal och stod inför en lång bilresa med sitt 18 månader gamla systerbarn ombord, placerad i baksätet.

"Det var första gången jag kände på samma sätt som alla föräldrar säkert känner när de har ett barn i bilen" sa Lerner, som för närvarande är en investerare baserad i Florida. När han befann sig utanför Boston och skulle köra hem med sin systerson stod han inför en lång rad oroande faror.

"Folk låg bakom mig, de körde på ett distraherat sätt och jag kände mig otroligt beskyddande och orolig".
Till skillnad från de andra förarna var han medveten om den försvarslösa passageraren han hade ombord.

En vecka senare fick den dåvarande verkställande rekryteraren ett samtal från en vän som lade fram två systrars idé att marknadsföra en liten triangelformad säkerhetsdekal att placera på bilar med orden "Baby Aboard". 

"Jag vet inte om jag skulle ha fäst mig så starkt vid produkten om jag inte hade haft den där upplevelsen" sa Lerner, som bestämde sig för att försegla affären genom att ändra formen på dekalen och orden, vilka han tyckte lät som att det handlade om en båtdekal.

Han lanserade senare Safety 1st, ett företag som blev ett internationellt varumärke specialiserat på barnsäkerhetsutrustning.
"I september 1984 sålde vi 10.000 skyltar, i juni fick vi order på 500.000 i månaden".

"Baby on Board" efter åttiotalet: bildekalens utveckling

"Baby on Board" efter åttiotalet: bildekalens utveckling

Simpson Wiki/ Fox Broadcasting Company

Framgången med Lerners säkerhetsdekal var sådan att den föreslogs i satiriska varianter, vilka inte uppskattades av alla, som till exempel den från 1986 som nämnde "Svärmor i bagageutrymmet". Försäljningen av "Baby on Board" rasade och modeller utrustade med klistermärken förbjöds då de kunde hindra sikten, så Lerner var säker på att produkten var ämnad att försvinna. Men så blev det inte, köpen ökade på nytt och parodierna tappade sin dragningskraft bland konsumenterna.

År 2000 sålde Lerner Safety 1st till det kanadensiska företaget Dorel Industries som för närvarande tillverkar över sjuttio varianter på sju olika språk.

Satiriska framställningar är dock tillbaka på modet, föreställande djur ombord, men också mat och ironiska skämt som "Det finns inga barn ombord, vi kan krocka".

Trafiksäkerhetsmeddelanden har också dykt upp på tv, i sitcoms och program som The Simpsons. Två biträdande professorer vid Withworth University, Washington, Kari Nixon och Jessica Clements, tog upp frågan om polariseringen som täcker föräldrarnas val i en bok, och gav som exempel "Baby on Board"-dekalen, emblemet för fenomenet enligt vilket produkterna vi köper kan associeras med identitet, förväxla dem med vem vi är.

"Det finns detta ideal att vi ska erbjuda en mamma eller ett föräldrapar ett riskfritt liv, en helt trygg plats, men så kommer det en tid då detta blir helt omöjligt" hävdar Nixon.

Därför, bortom de val vi gör och de budskap vi sänder, förblir tolkningen och handlingen i händerna på dem som tar emot dem och det är här vår makt slutar, Oavsett vad det verkliga målet är för föräldrarna, är Lerner övertygad om att det bara "handlar om kärlek. Det handlar om föräldrar som älskar sina barn och vill göra allt de kan för att skydda dem. Kopplingen till produkten är inte en intellektuell. Den kommer från hjärtat."

Vad tycker du om denna ikoniska dekal? Har du haft någon på din bil?

Hur man fäster märket "Baby on Board" på bilen och hur man säkerställer sitt barns säkerhet

Hur man fäster märket "Baby on Board" på bilen och hur man säkerställer sitt barns säkerhet

Metropolitan Transportation Authority of the State of New York/Wikimedia commons

Det bästa sättet att fästa det magnetiska märket på bilen, utan att det blir kontraproduktivt, innebär vissa försiktighetsåtgärder. Dessutom för att garantera säkerheten för ett barn i en bil, finns det andra viktiga försiktighetsåtgärder som bör vidtas, såsom:

  • Placera klistermärket på en punkt som inte hindrar sikten från backspegeln;
  • Välj ett märke i en mindre storlek;
  • Se till att barnet placeras på ett korrekt sätt i en bilbarnstol som är lämplig för barnets ålder och längd;
  • Bli inte distraherad när du kör, ha alltid fokus på vägen;
  • Placera bilbarnstolen långt från airbags och se till att du spänner fast bilbältet korrekt; 
  • Ha inte bråttom utan respektera tiden innan du bestämmer dig för att byta till en bilbarnstol för lite äldre barn;
  • Ta av barnet tunga kläder och selar innan du sätter honom/henne i sätet.

Vilka är dina körvanor med en "bebis ombord"?

 

Advertisement