Förkylningar och influensa: därför blir vi sjukare när det är kallt enligt vetenskapen

av Titti Carlberg

16 Oktober 2023

Förkylningar och influensa: därför blir vi sjukare när det är kallt enligt vetenskapen
Advertisement

När man står inför säsongsbetonade sjukdomar som förkylning och influensa, finns det vanligtvis två positioner. Den första är att kyla bidrar till att göra oss sjuka, medan den andra säger att sjukdomar är vanligare eftersom vi under vintermånaderna tillbringar mer tid inomhus.
En nyligen utförd studie har upptäckt en biologisk mekanism som förklarar varför det är kylan som gör oss mer sårbara för infektioner.

Advertisement

Vikten av vår näsa, en naturlig barriär

Vikten av vår näsa, en naturlig barriär

Pxhere

Vår näsa är den första barriären mellan omvärlden och vår kropp, och representerar en av de viktigaste ingångspunkterna för patogener som virus och bakterier. Inandas eller överförs från händer till näsborrarna kommer dessa mikroorganismer in i vår kropp och orsakar sjukdomar som förkylningar och influensa. För att skydda oss finns nässlemhinnan, en komplex mekanism som värmer den inkommande luften, gör den fuktig och renar den.

Men hur slemhinnan fungerar har inte varit helt klart, åtminstone inte förrän en studie 2022 avslöjade hur vår näsa aktiverar immunförsvaret. Nässlemhinnan, enligt forskare, släpper ut vesiklar som innehåller virus och förhindrar på så sätt att de tränger in i vår kropp. Men vad händer när det är kallt?

Advertisement

Varför blir vi sjuka när det är kallt?

Varför blir vi sjuka när det är kallt?

Pexels

Under studien exponerade forskarna frivilliga försökspersoner först för temperaturer som är typiska för varma månader och sedan för mycket lägre temperaturer. Temperaturförändringarna ledde till en signifikativ minskning av mängden extracellulära vesiklar, eller EV, som producerades av näsceller. Faktum är att vi blir lättare sjuka när det är kallt eftersom vår näsa reagerar mindre effektivt på yttre hot.

Det minskade immunförsvaret i näsan bidrar därför till den sårbarhet vi har för förkylningar och influensa under vintermånaderna. Eller åtmonstone när det är kallare ute.

Att bli sjuk när det är kallt: andra orsaker

Att bli sjuk när det är kallt: andra orsaker

Pexels

Även om forskning har avslöjat en ny förståelse för hur kallt väder kan försvaga vårt immunförsvar, är det inte den enda riskfaktorn. Man blir lättare sjuk när det är kallt även på grund av:

  • minskad fysisk aktivitet, vilket minskar blodcirkulationen och syreintaget till vävnaderna;
  • otillräcklig hydrering vilket leder till ett mindre effektivt immunförsvar;
  • stress, vilket bidrar till att försvaga immunförsvaret.

Detta är också huvudorsakerna till att vi tenderar att bli sjuka när det är kallt väder. Vi tillbringar mycket mer tid inomhus, vilket gynnar spridning av virus och bakterier.

Minska risken att bli sjuk när det är kallt: några tips

Minska risken att bli sjuk när det är kallt: några tips

https://www.pexels.com/it-it/foto/donna-laptop-cucina-fitness-6767986/

Virus och bakterier som orsakar förkylningar och influensa överförs från person till person i kallt väder eller i allmänhet under årets kalla månader. Vi har sett hur immunförsvaret i vår näsa fungerar mindre effektivt, tillsammans med andra orsaker som påverkar fenomenet. Det finns dock några bra metoder som kan minska risken att bli sjuk:

  • förbli aktiv för att stärka immunförsvaret;
  • hydratisera tillräckligt;
  • försöka hantera stress.

Det sista tipset är naturligtvis att tvätta händerna ofta, en metod som hjälper till att skydda huden från virus och bakterier. Och därmed även minska smittspridningen när det är kallt.

Advertisement