Kackerlackor i bostaden: detta är varför du aldrig bör krossa dem

av Titti Carlberg

03 September 2023

Kackerlackor i bostaden: detta är varför du aldrig bör krossa dem
Advertisement

Om det finns en liten varelse som alltid har väckt skräck och avsky, så är det med all sannolikhet skalbaggen. Visst är även flugor och myror ovälkomna gäster i ens hem, men inte så mycket som kackerlackor. Det finns dock perioder under året då insektsproblemet är vanligare och mer invasivt. Högre temperaturer gynnar dess spridning, dessutom jäser matresterna i soppåsen under diskbänken snabbare, vilket lockar dessa "gäster" att ta sig in i din bostad.

Advertisement
pixabay

pixabay

Det finns flera sätt att bli av med kackerlackor i sitt hem, från spraybekämpningsmedel till pulver att strö på golvet och i de mest dolda hörnen. Denna lösning rekommenderas dock inte om det finns barn eller husdjur i bostaden. Att täcka ytor med giftiga ämnen är mer än risk för människor, hundar och katter än för insekterna själva. Som i de flesta fall är förebyggande det mest effektiva vapnet.

Så för att bli av med kackerlackor behöver du bara hålla allt rent och städat, kanske med vatten och vinäger.

Advertisement
pixabay

pixabay

Men om kackerlackorna fortfarande hittar ett sätt att ta sig in genom husets försvar, hur ska man då eliminera dem? Visst, att gå direkt med den klassiska toffeln är det vanligaste svaret. Men det kan innebära en ännu större risk.

Varför?

Allt beror på kackerlackans "kön". Om det är en hane går det bra att krossa den! Men om det skulle vara en hona kommer du att finna dig kämpa mot ett litet angrepp, var och en av honorna bär nämligen på cirka 24 ägg, som på så sätt kan spridas runt hela bostaden.

Naturligtvis kan du aldrig avgöra om kackerlackan är en hane eller en hona, såvida du inte är en entomolog. Men vad ska man göra då? Ska man låta dem springa runt ostört i hemmet?

Absolut inte, men om du vill krossa dem är det bättre att använda en tidning eller en pappershandduk och omedelbart efter samla upp insektsresterna i en plastpåse som du slänger på rejält avstånd från ditt hem.

Advertisement