Det krävs mindre än 5 sekunder för att förstå om ett batteri är slut eller inte: knepet

av Titti Carlberg

08 Juli 2023

Det krävs mindre än 5 sekunder för att förstå om ett batteri är slut eller inte: knepet
Advertisement

Inne i ens bostad kanske det finns många tekniska föremål, vilka många uteslutande fungerar med batterier av den smala modellen. Det vanligaste föremålet, som finns i stort sett varje bostad är fjärrkontrollen till TV:n. Du kanske ska byta kanal, men inget händer, det första du tänker på då är att batterierna är slut, så det enda du kan göra är att byta ut dem mot nya. Innan man slänger de gamla kan det dock vara bra att man är säker på att de är urladdade, men hur kontrollerar man det?

Nedan följer ett enkelt och snabbt knep för att förstå om batterierna är fulladdade eller inte.
Låt oss se detta knep i detalj.

via WikiHow

Advertisement
Curioctopus

Curioctopus

Dessa batterier, kända som AA-batterier, är mycket vanliga i alla bostäder, de används för att driva olika bärbara elektroniska enheter. Vid det här laget har de blivit en allmänt använd standard.

De uppfanns 1907 och även om de har genomgått betydande förändringar under åren har dess cylindriska form förblivit densamma men även ikonisk. En av de största svårigheterna med dessa är dock att förstå om batteriet är fulladdat eller inte. 

Elektroniska verktyg som en testare skulle kunna användas, men det är inte alla som äger en sådan. Av den anledningen har man kommit på ett mycket snabbare sätt för att förstå om man ska kasta batterierna eller inte.

Advertisement
Pexels

Pexels

Knepet är väldigt enkelt, håll batteriet i handen och släpp det på en slät yta (som ett bord), från en centimeters höjd. Se till så att batteriet faller upprätt och observera noga vad som händer. Om batteriet förblir stående innebär det att det fortfarande är laddat, om det däremot landar på sidan eller välter innebär det att det är urladdat eller har väldigt låg ladning. Detta knep fungerar på alla typer av cylindriska batterier, inklusive AAA-typ.

Men är detta trick tillförlitligt? Ja, tack vare att ett laddat batteri håller sin tyngdpunkt stabil.

Kände du redan till denna hemlighet?

Advertisement